Constantijn Jonker
NOS Sport

Rio voor hockeyer Jonker ver weg

Het Christusbeeld, de favela’s en het olympische hockeyveld. De bondscoach van de hockeymannen Max Caldas nam zijn jongens mee naar Rio om sfeer te proeven en te trainen zodat komende zomer het vizier kan op goud.

Allemaal mochten ze mee. Behalve Constantijn Jonker. In de ogen van Caldas was de goaltjesdief van Kampong op dat moment niet goed genoeg. En dus zat Jonker zich thuis te verbijten terwijl de rest in Rio was.

Een maand na de trip vertelt Jonker over dat moment: "Het kwam hard aan, de eerste week wil je alles en iedereen de schuld geven, behalve jezelf. Gelukkig heb ik daar snel overheen kunnen stappen."

Caldas heeft het met zijn spits uitgebreid gehad over wat er beter moet. Jonker: "Goals maken, rendement halen, corners halen, een sterk aanspeelpunt zijn, een meehockeyende spits zijn."

Rio ver weg voor Constantijn Jonker

Een groter contrast met vorig jaar is voor Jonker haast niet mogelijk. De centrumspits scoorde aan de lopende band en bracht zijn club Kampong tot de finale van de play-offs. Jonker sloot het seizoen af met 25 goals, bijna allemaal veldgoals.

Als dat leidt tot een selectie, dan is dat een droom die uitkomt.

Constantijn Jonker

Dit seizoen is alles anders. Kampong staat op plaats zeven, ver weg van de plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs. Jonkers teller staat op zes doelpunten.

Toch lijkt de situatie niet helemaal uitzichtloos, want bij terugkomst in Nederland nam Caldas de Utrechter wel weer op in de trainingsgroep. Jonker heeft een achterstand, zijn spel zal dus op alle facetten beter moeten.

"Als dat leidt tot een selectie, dan is dat een droom die uitkomt. En anders is het toch een leerzame ervaring." Het slechte seizoen van Kampong gebruikt Jonker niet als excuus. "Het is niet zo dat ik niet bij de selectie zit omdat Kampong veel geblesseerden heeft gehad. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spel", vertelt hij.

Kampong gaat nog steeds voor play-offs

Alleen Amsterdam telt

Over hoe het verder moet met Kampong is hij duidelijk. Zondag spelen de Utrechters de eerste wedstrijd na de winterstop tegen koploper Amsterdam. Om deelname aan de play-offs nog enigszins realistisch te houden, moet er gewonnen worden. De ploeg ging zelfs op trainingskamp naar Marokko. Zonder stick, om vooral aan fysieke fitheid en teambuilding te werken.

Ver vooruit kijken doet Jonker niet: "We hebben ons volledig gestort op Amsterdam, we weten bij wijze van spreken niet eens wie onze volgende tegenstander is. Amsterdam was de best hockeyende ploeg voor de winterstop, het wordt een mooie clash."

Aanvallers in trainingsgroep Oranje

NaamClub
Constantijn JonkerKampong
Björn KellermanKampong
Billy BakkerAmsterdam
Mirco Pruyser Amsterdam
Roel BovendeertBloemendaal
Thierry BrinkmanBloemendaal
Jelle GalemaOranje Zwart
Jorrit CroonHGC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl