NOS NieuwsAangepast

Prominenten willen vrijlating Bild-journalisten

Honderd Duitse prominenten doen in de krant Bild am Sonntag een beroep op Iran om twee journalisten vrij te laten. 'Lasst die beiden Reporter frei', luidt de kop in de krant.

De journalisten van Bild zitten sinds oktober vast. Ze waren naar Iran gegaan om de zoon te interviewen van Sakineh Mohammadi-Ashtiani, de vrouw die tot steniging is veroordeeld wegens overspel.

Volgens de Iraanse regering hadden de journalisten geen toestemming voor het interview gevraagd. Ze waren het land binnengekomen op een toeristenvisum en hadden niet doorgegeven dat ze journalisten waren. In Iran is dat illegaal.

Persvrijheid

"De twee moeten zo snel mogelijk vrijkomen en naar Duitsland terugkeren", stelt minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle in Bild. De president van de Duitse centrale bank, Josef Ackermann, en BMW-chef Norbert Reithofer delen die mening.

Ook Daimler-topman Dieter Zetsche laat van zich horen: "Een land dat in de wereld gerespecteerd wil worden, moet ook de persvrijheid respecteren."

Artiesten als Udo Jürgens en Peter Maffay en oud-tennisser Boris Becker doen eveneens mee aan de actie. De winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, Herta Müller, zegt te hopen dat Iran de journalisten niet gebruikt als onderpand.

Eerder al vroegen Duitse kerkleiders om de vrijlating van de journalisten.

Aanklagen

Tegelijk met de Duitse journalisten werd ook Ashtiani's zoon Sajjad Qaderzadeh vastgezet, omdat hij had meegewerkt aan het vraaggesprek. Drie weken geleden is hij op grond van 'humanitaire redenen' op borgtocht vrijgelaten.

Een Iraanse tv-zender meldt dat Ashtiani de Duitse journalisten wil aanklagen, omdat hun actie heeft geleid tot de arrestatie van haar zoon. Ze zou dat op een persconferentie buiten de gevangenis in Tabriz, in het noordwesten van Iran, bekend hebben gemaakt.

Moord

De 43-jarige Sakineh Mohammadi-Ashtiani zou in oktober worden gestenigd, maar na veel kritiek uit het Westen werd de executie opgeschort. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat haar straf werd "herzien".

Wat er nu met haar gaat gebeuren, is onbekend. Ashtiani wordt ook verdacht van medeplichtigheid aan de moord op haar man. Daarvan is ze eerder vrijgesproken.

Opvallend is dat de Iraanse staatstelevisie vorige maand een documentaire uitzond waarin Ashtiani bekent dat ze inderdaad betrokken was bij de moord op haar echtgenoot. Asthiani benadrukte tijdens de persconferentie van vandaag dat ze de bekentenis niet onder druk heeft afgelegd, zoals Westerse media suggereren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl