De Boze Heks
NOS Nieuws

Archief 'Boze Heks' naar Letterkundig Museum

Het literair archief van kinderboekenschrijfster Hanna Kraan is overgedragen aan het Letterkundig Museum. Kraan is vooral bekend van de boekenserie van de Boze Heks.

Het museum krijgt onder meer handschriften, foto's, fanmail en persoonlijke documenten. Ook is er een geschilderd portret van Kraan.

"Bijzonder zijn de verhalen in typoscript die zij zo’n twintig jaar vóór haar debuut schreef", zegt het museum. "Daarin duiken al verschillende karakters op die bekend zijn uit de Boze Heks-verhalen."

Zandtovernaar

Kraan debuteerde in 1990 met Verhalen van de boze heks, waarvan tien boeken verschenen. In 1997 werd op basis van de verhalen een televisieserie gemaakt, met de stem van Loes Luca.

Kraan overleed in 2011 op 64-jarige leeftijd. De serie is nog steeds populair. Zo gaat over twee dagen de theatervoorstelling De boze heks en de zandtekenaar in première.

Ter ere van de overdracht van het archief richt het Letterkundig Museum een kleine tentoonstelling in. Daar zijn onder meer tekening van Annemarie van Haeringen en Mies van Hout te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl