Het kentekenparkeren werd in 2008 ingevoerd in Amsterdam

Kenteken invoeren voor parkeerkaartje niet verplicht

Automobilisten zijn niet verplicht om het juiste kenteken in te voeren bij het kentekenparkeren. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een rechtszaak van een vrouw die een boete kreeg, omdat ze het verkeerde kenteken had opgegeven.

In veel gemeenten moet de automobilist het kenteken opgeven bij het kopen van een kaartje. Ook als de gebruiker via een website of een mobiele app wil betalen, moet het kenteken erbij. De Hoge Raad zet hier een streep door.

De vrouw in kwestie had via Parkmobile betaald voor een parkeerplek in Amsterdam, maar ze had daarbij per ongeluk het kenteken van een andere auto ingevoerd. Er was dus wel betaald, maar niet voor de auto die op de parkeerplek stond.

Een controleur had haar een boete opgelegd en de vrouw heeft dat tot aan de Hoge Raad aangevochten. De hoogste rechter bepaalde vandaag dat de boete onterecht was. Het kenteken is niet van belang, zolang de gebruiker kan aantonen dat er betaald is.

Principezaak

Consumentenorganisatie Privacy First beschouwt dit als een grote overwinning in de strijd voor meer privacy in de openbare ruimte. De organisatie hoopt dat door deze uitspraak het kentekenparkeren op losse schroeven komt te staan.

Privacy First ziet het verplicht moeten opgeven van een kenteken als inbreuk op de privacy. Leden van Privacy First proberen al jaren dit soort processen uit te lokken om aan te tonen dat het beleid niet juist is.

Gedoe

Wat het Openbaar Ministerie betreft betekent de uitspraak niet het einde van kentekenparkeren. "Deze uitspraak gaat over één zaak. Iemand zal altijd moeten kunnen aantonen dat er ook abusievelijk een fout kenteken is gegeven. Want als iemand de zaak loopt te flessen, krijg je een andere zaak", zegt Mireille Beentjes van het OM. "Hoe dan ook krijg je er altijd gedoe over."

Ook wethouder Litjens van Amsterdam denkt dat er door de uitspraak geen streep wordt gezet door kentekenparkeren. "Het gaat om een naheffing van parkeerbelasting, geen boete. Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat er wel degelijke parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag. Ook als dus geen of een foutief kenteken is ingevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl