Prinses Beatrix aan het roer van de Groene Draek
NOS Nieuws

Groene Draeck tonnen duurder dan gedacht

Het onderhoud van het privézeiljacht van prinses Beatrix kostte tonnen meer dan werd gemeld aan de Tweede Kamer. Uit stukken die RTL Nieuws heeft opgevraagd zou blijken dat jaarlijks een ton werd uitgegeven, terwijl de kosten voor de helft daarvan in de boeken stonden.

In september schreef premier Rutte aan de Tweede Kamer dat het onderhoud de afgelopen jaren 223.000 euro meer kostte dan voorzien. Volgens RTL Nieuws waren die kosten niet incidenteel en blijkt uit gegevens dat de uitgaven structureel waren. Rutte heeft de Tweede Kamer daarom "structureel onjuist geïnformeerd", schrijft de omroep.

'Kamer wel geïnformeerd'

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat en wijst erop dat de Kamer in september geïnformeerd is over de kosten. Omdat nog onderzocht werd of het bedrag structureel verhoogd moest worden, en de omvang nog niet duidelijk was konden de kosten volgens de RVD niet eerder worden gemeld.

Voor dit jaar is er een ton begroot voor het onderhoud van het schip.

Verjaardagscadeau

Beatrix kreeg het zeiljacht bij gelegenheid van haar achttiende verjaardag in 1956 als nationaal geschenk. Een jaar later was de tewaterlating. Van het begin af aan is de luxe lemsteraak onderhouden door de marine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl