Gestrande vluchtelingen bij Thessaloniki
NOS Nieuws

Griekenland houdt vluchtelingen langer op eilanden

Griekenland wil het vasteland ontlasten door vluchtelingen langer op de eilanden in de Egeïsche Zee te houden. De regering heeft reders van veerboten en reisorganisaties gevraagd voorlopig veel minder migranten op te halen van de eilanden.

Voor de overtocht komen minder tickets beschikbaar en er worden minder veerboten ingezet. De maatregel houdt verband met gedeeltelijke sluiting van de Macedonische grens met Griekenland. Daardoor zijn naar schatting 20.000 vluchtelingen verspreid over het land gestrand. Macedonië laat geen Afghanen meer door, en Syriërs en Irakezen alleen nog in beperkte mate.

De Griekse regering heeft verder besloten vijf nieuwe opvangkampen in te richten. De vluchtelingen op de eilanden worden voorlopig ondergebracht in drie grote veerboten die niet uitvaren.

Oostenrijk

Griekenland stelt Oostenrijk verantwoordelijk voor de sluiting van de grens tussen Macedonië en Griekenland. Athene en Wenen zijn over de kwestie verwikkeld in een diplomatieke rel. Een vergadering met de Balkanlanden in Wenen over de vluchtelingencrisis zonder Griekenland daarbij uit te nodigen, heeft kwaad bloed gezet in Athene.

Oostenrijk laat nog maar een zeer beperkt aantal vluchtelingen door. Die maatregel werkt door in de Balkanlanden, die ook veel minder mensen laten doorreizen. Een Servische minister zei vandaag dat Kroatië en Slovenië nog maar 500 mensen per dag doorlaten.

Griekenland riep gisteren zijn ambassadeur terug uit Oostenrijk, als uiting van ongenoegen over de Oostenrijkse handelwijze. De diplomatieke spanning nam vandaag verder toe. De Griekse regering wees het verzoek van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leiter af om het land te bezoeken. Ze wilde voor "een open gesprek" naar Athene komen en zich ter plaatse op de hoogte stellen van de vluchtelingensituatie.

De Oostenrijkse president Fischer toonde zich gisteren verrast dat Griekenland niet welkom was bij de bijeenkomst van twee dagen geleden in Wenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl