NOS Nieuws

Massale veesterfte in Mongolië door extreme winter

Bittere kou in Mongolië

Hongerige honden eten gulzig van het karkas van zijn overleden paard. Voor de Mongoolse herder Huyag Tserennyam is het de harde realiteit.

Vrijwel heel Mongolië lijdt onder de strengste winter in tien jaar tijd. Temperaturen zakken 's nachts naar 46 graden onder nul. Mongolië is daarmee het koudste land op aarde; het is er kouder dan op Antarctica.

"Het is moeilijk om zo veel dieren te verliezen", zegt de 60-jarige veehouder. "Ik ben deze winter al 150 van mijn 700 beesten kwijtgeraakt. Zonder mijn dieren ben ik niks."

Noodhulp

Afgelopen zomer was er door droogte ook al een tegenvallende graanproductie. De extreem koude Mongoolse winter, die ook wel dzud wordt genoemd, komt daarom extra hard aan.

Herders kunnen hun kuddes niet voeden en de prijzen voor wol en vlees kelderen. Deze winter zijn er al 45.000 dieren doodgegaan.

"Het is moeilijk voor de veehouders om aan voedsel te komen. Door de hevige sneeuw kunnen ze vaak niet eens een lokale markt bereiken", zegt een woordvoerder van het Mongoolse Rode Kruis.

De organisatie heeft inmiddels noodhulp ingezet voor de 9000 noodlijdende herders. Nog meer verliezen zouden dramatisch zijn voor veehouders als Tserennyam. "Onze levens hangen ervan af", zegt de herder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl