De studio van het journaal van TOLO TV
NOS Nieuws

Afghaanse journalisten onder vuur: 'Wij lopen altijd gevaar'

"Ik vind het eng. Ik had nu dood kunnen zijn", zegt Reza. Hij is een jonge journalist van TOLO TV, de populairste zender van Afghanistan. Eind januari bliezen de taliban een pendelbusje op met medewerkers van het tv-station. De journalisten weigeren toe te geven aan de angst en zijn op hun post gebleven. NOS-correspondent Joeri Boom ging bij ze langs.

Het is niet makkelijk om het gebouw van TOLO TV in Kabul binnen te komen. Er wordt van alles gecontroleerd: papieren, de auto. Langzaam gaat de drie meter hoge stalen schuifdeur open.

"Ik nam dat busje elke dag. Behalve die dag." Reza doelt op de aanslag van vier weken geleden. Zeven medewerkers werden gedood, zeventien raakten gewond.

Een politieagent inspecteert het busje waar de omgekomen medewerkers van TOLO in zaten

De moordaanslag op de journalisten was volgens de taliban gerechtvaardigd. Tijdens gevechten in de noordelijke stad Kunduz in oktober hadden ze TOLO TV en een andere nieuwszender, 1TV, tot militaire doelwitten verklaard.

De taliban zijn kwaad omdat deze zenders Afghaanse regeringsmilitairen aan het woord lieten. Die beweerden dat talibanstrijders een vrouwenopleiding waren binnengevallen. Ze zouden vervolgens studenten hebben verkracht. Dat de decaan van de opleiding bij TOLO en 1TV die bewering stelling ontkende, maakte de taliban niets uit.

"Het is geen kwestie van mensenlevens", zegt de nieuwschef bij TOLO. "Het gaat om hogere waarden, zoals vrijheid." Op de redactie van de tv-zender wordt hard gewerkt, niet alleen voor waarden als vrijheid, maar ook omdat de schoorsteen moet roken. Wie in Afghanistan een baan heeft, verlaat die niet snel.

"Eerlijk gezegd vind ik persvrijheid mijn leven niet waard", geeft journalist Reza toe. "Het gaat niet alleen om jezelf, maar ook om je familie."

De studio van TOLO waar de nieuwsuitzending vandaan komt

Vrouwelijke journalisten

Elham en Nasrin zijn twee zusjes die beiden tv-programma's presenteren. Ze zijn 19 en 21 jaar en heel Afghanistan kent hun gezichten. Nasrin werkt bij het bedreigde 1TV. Elham werkt bij een andere zender, maar wil liever voor 1TV werken, ondanks de dreiging.

"Wij lopen altijd gevaar", zegt Nasrin. "Als moderne jonge vrouwen hebben we altijd al veel problemen in deze samenleving. Vooral vrouwelijke journalisten lopen risico. Iedereen kent ons en we vertegenwoordigen alles waar de taliban tegen zijn", legt haar zusje Elham uit.

"We kunnen onszelf niet beschermen. Ik wil niet dood, maar ik koester onze vrijheid en die van de Afghanen", zegt Nasrin. "Dus blijven we dit doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl