Lage olieprijs bezorgt Vopak winst en Fugro verlies
De lage olieprijzen en de malaise in de olie- en gassector bezorgt het ene bedrijf een zwaar verlies en het andere bedrijf een stevige winst. Bodemonderzoeker Fugro verliest werk en opdrachten doordat oliebedrijven de investeringen stevig hebben teruggeschroefd.
Het boekjaar 2015 wordt afgesloten met een verlies van 372 miljoen euro. Dat is wel iets minder dan in 2014 toen het bedrijf nog een verlies maakte van 459 miljoen. De omzet daalde met acht procent naar 2,4 miljard euro, maar gecorrigeerd voor wisselkoersverschillen zelfs met 17 procent.
"We hebben te maken met een ongekende neergang in onze grootste markt, die van de olie- en gasdiensten", verzucht Fugro-topman Paul van Riel. Om de problemen het hoofd te bieden heeft het bedrijf het voorbije jaar capaciteit afgebouwd, minder schepen, de kosten teruggedrongen, meer dan 10 procent van het personeel ontslagen, en de investeringen teruggeschroefd.
Overproductie
"De oliesector heeft vorig jaar de investeringen met zo'n 20 procent teruggeschroefd en daar zal dit jaar nog 's 15 procent vanaf gaan", zegt Van Riel in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om honderden miljarden dollars aan investeringen die nu niet worden gedaan." Fugro brengt onder meer zeebodems in kaart voor de olie- en gasboringen van olieconcerns.
En de problemen zijn nog niet voorbij. Ook 2016 wordt weer een zwaar jaar waarbij de overproductie van olie een bepalende rol blijft spelen. Topman Van Riel verwacht dat de olieprijs pas volgend jaar weer zal aantrekken.
Fugro probeert nu vooral geld te verdienen met andere activiteiten zoals voorbereidend werk voor windmolenparken op land en zee. De werk- en orderportefeuille is minder gevuld dan van vorig jaar, maar is met 1,3 miljard euro nog redelijk goed gevuld.
Volle opslag
De zaken gaan prima voor Vopak. Het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf voor olie en chemische producten ter wereld boekte een nettowinst van 325 miljoen. Dat is een stijging van 11 % ten opzichte van 2014. De omzet steeg met vijf procent naar 1,4 miljard euro.
Vopak-topman Eelco Hoekstra noemt een aantal factoren waar zijn bedrijf van profiteert: de gestage economische opleving in Europa en de VS en de terugloop in opkomende markten. Die onevenwichtigheden op de wereldmarkten leidden tot veel vraag naar opslagcapaciteit en dus naar de tanks van Vopak. Vooral de onzekerheid rond de Chinese economie heeft de grondstoffenprijzen gedrukt.
Voor dit jaar verwacht Vopak dat de opslagtanks voor meer dan 90 procent gevuld zijn. Hoekstra denkt dat de olieprijs in de tweede helft van dit jaar weer zal stijgen, maar niet snel meer boven de 100 dollar uitkomt. Ruwe Brentolie doet nu 35 dollar per vat.
Vopak heeft met 70 terminals in 25 landen een opslagcapaciteit van ruim 34 miljoen kubieke meter (34 miljard liter). Ter vergelijking: de wereldolieproductie bedraagt ongeveer 94 miljoen vaten van 159 liter per dag, oftewel een kleine 15 miljard liter.
Beurssprong
De resultaten van beide bedrijven zijn voor beleggers een opsteker. Bij Fugro is de lagere schuld, het sterk gestegen werkkapitaal en de financieringsafspraken met de banken een teken van vertrouwen, ondanks het forse miljoenenverlies. Het aandeel Fugro maakt een beurssprong van 30 procent en noteert 15 euro.
Ook het aandeel Vopak maakt een beurssprong en is halverwege de ochtendhandel de sterkste stijger in de AEX met een plus van bijna zeven procent, op 42 euro.