Broer van in Woenselse Poort omgekomen tbs'er is boos: 'Hoe kan het dat hij wapen had?'
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Broer omgekomen tbs'er: hoe kwam hij aan een wapen?

"Hoe is het toch mogelijk dat hij een wapen had? Fokko had niet dood hoeven zijn." Bert, de broer van een van de twee tbs'ers die gisterochtend dood werden aangetroffen in een zorginstelling in Eindhoven, is verdrietig en boos. Bedroefd omdat hij zijn broer Fokko verloor en kwaad omdat de instelling in zijn ogen aan alle kanten heeft gefaald, zegt hij in een gesprek met Omroep Brabant.

De 52-jarige Fokko, die oorspronkelijk uit Haarlem komt, zat sinds 5 januari in zorginstelling de Woenselse Poort. Daarvoor had hij een geschiedenis van meer dan 15 jaar in gevangenissen en forensische klinieken achter de rug. Waarvoor hij vastzat wil Bert niet zeggen. "Ieder verhaal heeft twee kanten, maar dat hij misstappen heeft begaan en dingen heeft uitgevreten, is duidelijk."

Verlof

Fokko was net uitbehandeld en verbleef al op de resocialisatie-afdeling. Over ongeveer vier weken mocht hij begeleid naar buiten. Maar Fokko hield het niet meer vol. Hij wilde samen met de vriendin die hij in de Woenselse Poort had leren kennen, ontsnappen. Dat vertelde hij gisternacht in het laatste telefoongesprek dat hij met zijn broer voerde.

"Hij vroeg mij te helpen. Een auto te regelen. Ik heb natuurlijk geweigerd en probeerde hem van het idee af te helpen. Je staat zo buiten, zei ik tegen hem. Maar hij zag het niet meer zitten. Donderdagochtend snapte ik pas wat hij bedoelde."

Vriendin

Bert denkt dat de vrouw die net als Fokko dood is gevonden, de vriendin van zijn broer was. "Ik heb hem voor haar gewaarschuwd, want ze was net als Fokko verslaafd aan cocaïne. Als broer dacht ik dat ze niet goed voor hem zou zijn."

Fokko vroeg zijn broer om gesprekken voor hem te bewaren op zijn computer. "Ik heb ook allerlei bandopnamen op mijn telefoon. Onder meer gesprekken tussen hem en de vrouw. Hij vroeg me die op te slaan, omdat er misschien iets zou gebeuren."

Boos op politie

Bert zegt tegen Omroep Brabant dat hij en zijn familie erg ontdaan zijn door wat er is gebeurd en ook door de manier waarop. "Ik ben boos op de politie. Die meldde vanochtend dat Fokko dood was gevonden. Ik dacht dat hij pillen of zo had genomen."

Via internet en de tv vernam Bert dat zijn broer waarschijnlijk door kogels om het leven is gekomen en dat ook een vrouw is omgekomen. "Geen normale gang van zaken om daar zo achter te moeten komen."

Schuld aan beleid

"Ik geef de schuld aan het beleid. Het is toch heel raar dat de overheid zegt dat we van onze fouten moeten leren. Maar zelf leert ze er niet van." Bert doelt daarmee op eerdere verhalen over drugs en wapens die bij forensische klinieken naar binnen werden gesmokkeld.

Bert en zijn familie willen het er niet bij laten zitten, omdat hij waarschijnlijk is gedood met een vuurwapen dat de kliniek is binnengesmokkeld. "Hij wilde beter worden. Hij was uitbehandeld. In wezen is hij nu dood door het falen van het beleid. Voor Fokko is het te laat, maar voor de samenleving kan ik het hier niet bij laten zitten."

Advertentie via Ster.nl