Iraanse jongeren bemoeien zich weinig met politiek
NOS Nieuws

Verkiezingen in Iran: jongeren hebben weinig hoop

"Onze relaties met het buitenland zijn beter geworden. Ik voel ook dat we vrijer zijn dan vroeger." Een jonge vrouw zit op een terrasje bij de skipiste van Dizin te genieten van de zon. Op de achtergrond klinkt housemuziek. Met de politiek houdt ze zich zo weinig mogelijk bezig. "We hebben een beter leven, vooral als we de politiek vergeten."

Dankzij het opheffen van de economische sancties zijn de Iraniërs weer wat positiever over de toekomst van hun land. Maar of er meer politieke vrijheid komt is de vraag. Bij de verkiezingen van morgen zeker niet. Meer dan 50 miljoen Iraniërs mogen hun stem uitbrengen. Voor het parlement en voor de geestelijke raad.

Deze raad heeft veel invloed omdat die de opperste geestelijke leider kan kiezen. De leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft meer macht dan de president zelf. Sinds Iran 37 jaar geleden een Islamitische Republiek werd, ligt de eigenlijke macht bij de opperste geestelijk leider.

Jongeren in Iran over de verkiezingen

Niet iedereen mag meedoen aan de verkiezingen. Duizenden kandidaten die politieke en sociale veranderingen willen zijn buitengesloten.

Desondanks verwacht correspondent Thomas Erdbrink dat er veel mensen naar de stembus zullen gaan. Hij ziet de verkiezingen als een soort referendum tussen de hervormers en de conservatieve hardliners. "Veel mensen gaan toch naar de stembus omdat ze zich daarover willen uitspreken", denkt hij.

Verstandsverbijstering

In een taxi in Teheran raakt Thomas Erdbrink in gesprek met een paar Iraniërs. "Al 15 jaar hopen we op echte verandering maar die komt maar niet", zegt Mahmaz, een jonge vrouw. "Toch gaan we stemmen. Anders komt er helemaal geen verandering".

Fanaz, een andere jonge vrouw, gaat ook stemmen. "Vorige keer heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering op president Ahmadinejad gestemd. Daar heb ik nu spijt van. Ik hoop op verandering."

Een oudere man die ook in de taxi zit, ziet het anders. "Het probleem is dat jullie generatie eens in vier jaar met politiek bezig is. Door strategisch te stemmen op dat moment hopen jullie dat er verandering komt. Maar zo werkt het niet."

De verkiezingen zullen verder weinig invloed hebben op het nucleaire akkoord. Deze overeenkomst is goedgekeurd door de opperste geestelijke leider van het land, Khamenei. Hij is degene die de touwtjes in handen heeft, ongeacht of de hardliners of hervormers morgen zullen winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl