Elfstedentocht 1997
NOS Nieuws

'Kans Elfstedentocht klein, maar niet nul'

Lange slierten schaatsenrijders, koek-en-zopie en een volksverhuizing naar Friesland. Het is al weer negentien jaar geleden dat we deze beelden van de Elfstedentocht voor het laatst hebben gezien.

De NOS zendt morgenochtend vanaf 04.45 uur de Elfstedentocht van 1986 integraal uit. De uitzending is via een livestream te zien op nos.nl.

De voorlaatste editie was op 26 februari 1986, morgen dertig jaar geleden. Komt er ooit nog een nieuwe editie van de tocht der tochten?

De kans daarop wordt steeds kleiner door de opwarming van de aarde. Volgens een eergisteren gepresenteerd rapport van klimaatexperts stijgt de temperatuur sneller dan gedacht, 2 graden in de komende 25 jaar.

Nieuwe klap

"De cijfers zijn een nieuwe klap voor liefhebbers van de Elfstedentocht. De kans op extreme kou wordt kleiner", zegt weerman (en schaatsliefhebber) Gerrit Hiemstra. "Daarmee neemt ook de kans op een nieuwe editie af."

In 2001 noemde het KNMI de kans op een Elfstedentocht in een winter 10 procent. Inmiddels is dat percentage dus al kleiner geworden. "De kans is klein, maar niet nul", zegt Hiemstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl