Een brokstuk van MH17 dat werd tentoongesteld na de presentatie van het rapport van de OVV, eerder dit jaar
NOS Nieuws

Onderzoeksraad gaat MH17-onderzoek niet heropenen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ziet geen reden om het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 te heropenen. Dat kan volgens internationale bepalingen alleen als er nieuw en significant bewijsmateriaal is. Daar is nu geen sprake van.

De OVV heeft na de publicatie van het rapport in oktober vorig jaar geen informatie ontvangen die de conclusies veranderen. Dat schrijft de raad in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Kamerleden hadden eerder deze maand 82 vragen gesteld aan de Onderzoeksraad. Zij vroegen onder meer om informatie over ontbrekende radargegevens en satellietbeelden. De OVV schrijft dat gedurende het onderzoek radarinformatie is opgevraagd via de vertegenwoordigers van de verschillende landen.

Bronnen

Waar dat niet tot het gewenste resultaat leidde, is een oud-diplomaat ingeschakeld die op hoog politiek niveau contacten heeft gelegd. Dit heeft volgens de OVV wel aanvullende onderzoeksinformatie opgeleverd, maar heeft er niet toe geleid dat de Onderzoeksraad de gevraagde radardata ook kreeg.

De raad blijft overigens van mening dat extra radarbeelden niets veranderd zouden hebben aan de conclusie die is getrokken over de oorzaak van de crash. Die conclusie is volgens de Onderzoeksraad al gebaseerd op meerdere bronnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl