Een thuishulp van TSN aan het werk
NOS Nieuws

Thuishulp in Friesland op de schop

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

"Wij willen geen V&D zijn, maar richten de winkel anders in voor het te laat is." Onder die slagzin gaat Thuiszorg Zuidwest Friesland proberen een dreigend faillissement te voorkomen. Vandaag presenteert de thuiszorgorganisatie een plan dat gemeenten moet overhalen hogere tarieven te betalen.

Thuiszorg Zuidwest Friesland zegt de lage tarieven die gemeenten betalen niet vol te houden. Daarom wilde de Antonius Zorggroep, waar de thuiszorgorganisatie onder valt, alle contracten voor huishoudelijke hulp en begeleiding opzeggen. Daarmee staan ruim 600 banen op de tocht.

Nieuwe koers

Thuiszorg Zuidwest Friesland heeft gemeenten daarom gevraagd of ze met een nieuw plan mag komen waar iedereen achter kan staan, op voorwaarde dat dan wel een hoger tarief wordt betaald.

In het nieuwe plan staat dat thuishulpen scholing krijgen en breder gaan werken, zodat ze mensen kunnen helpen langer thuis te wonen. Ze kijken wat mensen nodig hebben, in plaats van een poetspakket aan te bieden. "Soms gaat het juist om boodschappen doen, of alleen wassen. En soms gaat het om iets anders. De thuishulpen worden getraind om hier het gesprek over aan te gaan," aldus zorgbestuurder Jack Thiadens.

Meer dan poetsen

"De discussie rondom thuishulp ging ineens alleen nog maar om een schoon huis. Wij hebben vanuit het Antoniusziekenhuis in de regio Friesland een heel pakket voor zorg thuis met een goed netwerk van thuiszorgmedewerkers, artsen en instellingen." De thuishulp komt achter de voordeur en kan daarom bijvoorbeeld ook eenzaamheid signaleren. "Wij gaan hun rol daarom juist verbreden in plaats van uitkleden."

Daarmee zet de organisatie in op een versterking van de rol die de thuishulp een paar jaar geleden had. De vraag blijft of gemeenten nu wel een hoger tarief betalen. Volgens Thiadens hebben gemeenten ook wat te verliezen omdat het alles of niets is: "Anders gaan er 600 mensen een uitkering in en moeten 1900 cliënten worden overgenomen. En bovendien hebben we vanuit het Antonius ziekenhuis een uniek netwerk van artsen en hulpverleners waarin onze thuishulpen functioneren."

De wethouder die de zorg in de regio inkoopt, is alvast positief over de plannen.

Onderdeel van het plan is ook dat verpleegkundigen van Thuiszorg Zuidwest Friesland mogen indiceren, ook voor thuishulp. Daarom praten verzekeraars nu mee over de nieuwe koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl