Noodopvang Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Noodopvang asielkinderen onder de maat zegt Kinderombudsman

De Kinderombudsman vindt de opvang van asielkinderen in noodopvanglocaties tekortschieten. Hij zegt dat na een eigen onderzoek (.pdf) naar de behandeling van vluchtelingenkinderen.

"Onze conclusie is dat de noodopvang voor asielkinderen onder de maat is", zegt ombudsman Marc Dullaert. Ook vindt hij dat de kinderen veel te lang in deze centra moeten verblijven.

Er is naar de mening van Dullaert in de centra te weinig ruimte om te spelen en om aan sport en ontspanning te doen. "Daarbij komt dat op sommige locaties kinderen weken moeten wachten voor ze naar school kunnen, terwijl onderwijs juist de structuur biedt die zij nodig hebben."

Niet stabiel

Een normaal gezinsleven is in de noodopvangcentra nauwelijks mogelijk, zegt de Kinderombudsman. Hij geeft het voorbeeld van een moeder die haar baby borstvoeding moest geven in een ruimte waarin drie volwassen mannen verbleven. "Hier wordt een grens overschreden."

In veel gevallen moeten kinderen van het ene naar het andere centrum verhuizen. Vorig jaar moesten sommigen zelfs tien keer ergens anders naartoe. "Dat terwijl deze kinderen emotioneel niet stabiel zijn. Door de vele verhuizingen en de povere opvanglocaties komen ze niet tot rust. Intussen worden kinderen met emotionele of psychologische problemen slecht geholpen."

Kinderombudsman: opvang asielkinderen schiet tekort

De asielprocedures zijn "onacceptabel lang", zegt Dullaert. "Als er ook nog een procedure moet worden begonnen voor gezinshereniging, kan het wel twee jaar duren voordat ouders en kinderen weer bij elkaar zijn. Hierdoor berokkenen we deze kinderen alleen maar meer schade."

In het bijzonder vraagt Dullaert aandacht voor kinderen die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen en hier 18 jaar worden. "Zij dreigen tussen wal en schip te vallen. Het risico is dat deze zeer kwetsbare groep aangewezen raakt op de nachtopvang van het Leger des Heils."

Kinderen die hier terecht zijn gekomen door te vluchten uit oorlogsgebied, moeten zo snel mogelijk een normaal leven kunnen leiden en integreren, zegt Dullaert. "Als we daar niet in investeren, riskeren we een verloren generatie, die ook nog eens maatschappelijk ontspoort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl