.
NOS Nieuws

Asscher bezorgd over faillissementsgolf winkelketens

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt zich zorgen over de faillissementsgolf in de detailhandel. "Wat er nu gebeurt is een drama voor de werknemers van V&D, maar ook voor andere winkels in de winkelstraten."

De minister stelt zo'n 2 miljoen euro beschikbaar voor kansrijke en concrete plannen om mensen van werk naar werk te helpen. Asscher reageert op de oproep van detailhandel Nederland en vakbonden CNV en FNV om extra hulp te bieden aan het ontslagen winkelpersoneel.

De hulp zou geboden moeten worden in zogeheten mobiliteitscentra. Die moeten op verschillende plekken in het land worden opgezet. In die centra moet worden gekeken naar wat de mensen kunnen en aan wat voor soort personeel er behoefte is in de verschillende regio's.

Daarnaast zei Asscher al eerder de brug-WW open te stellen voor het V&D-personeel. Brug-WW is bedoeld voor mensen die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan, maar ook nog omgeschoold moeten worden. Ze krijgen salaris van de werkgever voor de uren die ze werken en een WW-uitkering voor de uren die nodig zijn voor omscholing.

Ook wijst de minister op de verschillende regelingen waarmee werknemers zich verder kunnen scholen. Hoeveel de brug-WW en die maatregelen extra kosten, is nog niet duidelijk.

De omscholing is volgens Asscher nodig, omdat niet voor elke ontslagen medewerker een nieuwe baan binnen dezelfde sector is. Ook roept hij op om oudere werknemers niet af te schrijven en gebruik te maken van hun ervaring. "Oudere mensen zijn langer op zoek, voor hen is het moeilijker maar niet onmogelijk."

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl