NOS Nieuws

Duitsers willen massaal pepperspray uit angst voor asielzoekers

Duitsers kopen steeds meer wapens om zich te verdedigen

Bij veel Duitsers zit de schrik er goed in. Sinds de onlusten tijdens Oud en Nieuw, toen veel vrouwen werden aangevallen door immigranten, hebben ze veel meer wapenvergunningen aangevraagd. "Ik heb nog nooit zo veel klanten gehad", zegt een wapenhandelaar. "We zijn bijna uitverkocht."

Het gaat daarbij om vergunningen voor lichte wapens. Daar vallen in Duitsland bijvoorbeeld alarmpistolen en pepperspray onder. Alarmpistolen maken wel lawaai maar je kunt er niet iemand mee neerschieten. De vergunning is makkelijk aan te vragen en kost 50 tot 60 euro.

In Nederland blijft pepperspray trouwens verboden. "Er kunnen grote ongelukken mee gebeuren", zei minister Van der Steur van Justitie vorige maand. "Ook als de intentie goed is en je het gebruikt om jezelf te beschermen". Wie het toch bij zich heeft kan een taakstraf krijgen. In Oss kreeg iemand vorig jaar een werkstraf van zestig uur omdat hij een busje pepperspray meedroeg.

Angst

De vraag naar wapenvergunningen begon al in het najaar toe te nemen. Vanaf eind november tot eind januari zijn in Duitsland al 21.000 vergunningen aangevraagd. Veel meer dan in de voorgaande periode. Ook op lokaal niveau is het goed te zien. Zo zijn er in Keulen sinds Oud en Nieuw al meer dan 300 nieuwe vergunningen aangevraagd. In heel 2015 waren dat er bij elkaar 408.

Alles wijst erop dat de stijging te maken heeft met de grote instroom van vluchtelingen. Een man die pepperspray koopt voor zijn vrouw zegt het zo: "Angst, angst voor de vreemden die het land binnenkomen".

Schijnveiligheid

Voor wapenhandelaars is het kassa. Maar niet alle Duitsers zijn blij met de toenemende vraag naar zelfverdedigingswapens. "Als meer mensen wapens dragen, leidt dat eerder tot escalatie dan dat het rustiger wordt", zegt volksvertegenwoordiger Irene Mihalic van de Groenen, zelf opgeleid als politieagent. "Meer wapens kunnen we niet gebruiken".

Bovendien levert het vooral schijnveiligheid op, zegt Martina Baumgart van de politie Hamburg. In een stressvolle situatie moet je met van alles rekening houden. "Op welke afstand moet je de spray gebruiken? Krijg je het busje wel snel genoeg uit je tas? Uit welke richting waait de wind? Dat is erg belangrijk als je jezelf niet wilt uitschakelen."

Daarom kan je volgens de agente beter 'alledaagse wapens' gebruiken zoals een handtasje, een sleutelbos of je paraplu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl