NOS Nieuws

Familie strijkt decennialang AOW dode oma op

Een vrouw uit Hoorn staat terecht voor het innen van AOW-geld voor haar oma, die al sinds 1981 dood is. Volgens het Openbaar Ministerie is de overheid benadeeld voor 210.000 euro, schrijft het Noordhollands Dagblad.

De oma van Elma S. overleed in april 1981 in Suriname, maar dat meldde de familie niet bij de uitkeringsinstanties. De AOW-uitkering bleef daardoor elke maand binnenkomen.

Het geld werd jarenlang geïncasseerd door de dochter van de overleden vrouw. Sinds 2010, toen ook de dochter stierf, beheert kleindochter Elma S. de rekening.

Werkstraf

De Hoornse vrouw, die 58 is, heeft geen duidelijke verklaring afgelegd. "Er komt nu heel veel over mij heen", zei ze volgens het Noordhollands Dagblad in de rechtbank. Haar advocaat betoogde dat, als er sprake is van verduistering, niet Elma S. maar haar in 2010 overleden moeder daaraan schuldig was.

Het OM heeft een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en 180 uur werkstraf geëist tegen de vrouw. Ook wil het OM dat ze 140.000 euro terugbetaalt. In verband met gedeeltelijke verjaring kan niet het hele fraudebedrag van 210.000 euro worden geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl