NOS Nieuws

Roep om extra hulp voor ontslagen winkelpersoneel

Vanwege de faillissements- en ontslaggolf in de detailhandel moeten er speciale mobiliteitscentra komen die werkloze winkelmedewerkers aan nieuw werk helpen. Dat vinden de vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Op die centra moet dan bekeken worden wat de kwaliteiten en competenties zijn van het ontslagen personeel en in welke sectoren ze een nieuwe baan zouden kunnen vinden.

Opleidingen

"Ook moeten ze korte of langere opleidingen kunnen krijgen", zegt Nico Meijer van de FNV. "Bijvoorbeeld een cursus solliciteren."

Het idee is dat het UWV ontslagen personeel gaat doorverwijzen naar die centra. FNV, CNV en Detailhandel Nederland hebben volgende week overleg met het ministerie van Sociale Zaken. Ze hopen dat het ministerie geld vrijmaakt voor de plannen.

Het UWV zegt ieder initiatief te ondersteunen dat helpt om mensen aan de slag te krijgen. De instantie is ook betrokken bij het overleg volgende week.

Faillissementsgolf

De afgelopen tijd gingen onder meer de winkelketens V&D, Perry Sport, Aktiesport, La Ligna, Scapino, Invito, Pro Sport, Foto Klein, Paradigit en DA failliet. Bij de meeste daarvan wordt gewerkt aan een doorstart in afgeslankte vorm, met minder personeel. De V&D houdt op te bestaan. Alleen al door dat faillissement verliezen 8000 mensen hun baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl