NOS NieuwsAangepast

Minder incidenten, meer aanhoudingen

Tijdens de jaarwisseling is het aantal incidenten met 25 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het aantal aanhoudingen steeg met 20 procent. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Hij baseerde zich op voorlopige cijfers van het Openbaar Ministerie en de politie in achttien van de negentien parketten. Alleen het parket van Breda was niet meegerekend.

Volgens Teeven zijn er meer mensen aangehouden omdat de politie minder tolereert en sneller ingrijpt. Hij is van mening dat het zero tolerance-beleid werkt en wil ermee doorgaan. Ook preventieprojecten in de buurten hebben gewerkt, aldus de staatssecretaris.

In totaal werden ongeveer 1100 mensen opgepakt. Vorig jaar waren dat er nog 850.

Snelrecht

Van de 1100 arrestanten heeft de politie er 643 aangeleverd aan het Openbaar Ministerie. Daarvan wachten 187 in de cel op een beoordeling door het OM. In de vier grote steden zijn bijna 400 mensen aangehouden. Begin volgende week vinden in Amsterdam, Denm Haag, Rotterdam en Utrecht snelrechtzittingen plaats.

Bij verschillende incidenten zijn vier politieagenten zwaar gewond geraakt, onder meer door een lawinepijl in Den Haag. Drie agenten raakten lichtgewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl