Secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty
NOS Nieuws

Amnesty: steeds harder optreden tegen activisten

Organisaties die moeten toezien op de naleving van de mensenrechten, zoals VN-instellingen, het Internationaal Strafhof en de Raad van Europa, worden in toenemende mate ondermijnd door regeringen die geen zin hebben om verantwoording af te leggen over hun eigen optreden.

Dat stelt Amnesty International bij de verschijning van zijn Jaarboek 2015.

De mensenrechtenorganisatie heeft becijferd hoeveel regeringen 'schaamteloos' het internationale recht hebben geschonden. In 122 landen zijn mensen gemarteld, in 30 landen zijn vluchtelingen in strijd met de wet teruggestuurd naar landen waar ze gevaar lopen. En in 19 landen maakte de regering of strijdgroepen zich schuldig aan oorlogsmisdaden.

Volgens Amnesty is er sprake van een "zorgwekkende trend" onder regeringen om activisten en juristen die opkomen voor de mensenrechten, steeds harder aan te pakken. "Miljoenen lijden verschrikkelijk in handen van staten of gewapende groepen, terwijl regeringen de bescherming van mensenrechten schaamteloos afdoen als een bedreiging voor de nationale veiligheid, recht en orde of nationale 'waarden'".

VN

Vooral de VN is een punt van zorg. Die organisatie wordt door veel landen actief tegengewerkt en zijn aanbevelingen worden vaak belachelijk gemaakt.

"Het conflict in Syrië is een verschrikkelijk voorbeeld van de catastrofale humanitaire gevolgen van het stelselmatige falen van de VN in zijn rol om de rechten te beschermen", schrijft Amnesty. De nieuwe secretaris-generaal die dit jaar wordt gekozen zal er alles aan moeten doen om de VN nieuw leven in te blazen.

Vluchtelingen

In Europa krijgt Hongarije ervan langs vanwege het afsluiten van zijn grenzen en het tegenwerken van een gezamenlijke regionale aanpak van het vluchtelingenprobleem op de Balkan.

De reactie van Europa op de vluchtelingencrisis noemt Amnesty rampzalig, met alleen een gunstige uitzonderingspositie voor Duitsland. "Dat Europa, het rijkste gebied dat er is, niet in staat is om de basale rechten te beschermen van de meest vervolgde mensen ter wereld is beschamend", aldus secretaris-generaal Salil Shetty.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl