NOS Nieuws

Cijfers over gewasbescherming openbaar door fout NVWA

Dat Greenpeace vorige week vertrouwelijke informatie over gewasbeschermingsmiddelen kon publiceren, kwam door een fout van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Van Dam schrijft aan de Tweede Kamer dat brancheorganisatie Nefyto over de fout is geïnformeerd en dat de NVWA excuses heeft aangeboden.

Ook zijn maatregelen genomen om soortgelijke fouten te voorkomen.

Verschil

Greenpeace meldde vorige week dat er een groot verschil is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de verkoopcijfers van de industrie zelf.

Er zouden veel meer bestrijdingsmiddelen worden verkocht dan er volgens het CBS worden gebruikt. De milieuorganisatie vindt dat schokkend.

Concurrentie

Nefyto reageerde kwaad op de publicatie van Greenpeace. Volgens de brancheorganisatie gaat het om afzetcijfers van individuele stoffen die bij de overheid bekend zijn, maar die niet openbaar worden gemaakt om een eerlijke concurrentie tussen bedrijven mogelijk te maken. De afzetcijfers worden wel per groep middelen bekendgemaakt. Verder benadrukt Nefyto dat de cijfers van het CBS gebaseerd zijn op een steekproef.

Greenpeace vindt dat in het belang van de volksgezondheid de gegevens over de middelen openbaar moeten zijn en is daarover in een rechtszaak verwikkeld met de NVWA. In een beroepsprocedure daarover heeft de NVWA per abuis niet aan de rechtbank in Amsterdam gemeld dat bepaalde stukken een vertrouwelijk karakter hadden. De rechtbank heeft die stukken vervolgens naar Greenpeace gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl