Bill Gates
NOS NieuwsAangepast

Microsoft-oprichter Bill Gates wil 'middenweg' in zaak Apple en FBI

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Bill Gates is van mening dat het in uitzonderlijke situaties, zoals terrorisme, voor de FBI mogelijk moet zijn om toegang te krijgen tot de iPhone. Maar hij steunt de FBI niet zoals de Financial Times vanochtend schreef en benadrukt dat met zo'n verzoek alleen onder de juiste voorwaarden kan worden ingestemd.

Dat zei de Microsoft-oprichter in gesprek met de televisiezender van persbureau Bloomberg. Hij reageerde daar op de zaak tussen Apple en de FBI. Die zaak draait om de iPhone 5c van Syad Farook, een van de twee terroristen van San Bernardino. De FBI wil de berichten op zijn telefoon inzien, maar dat is niet mogelijk doordat de iPhone vergrendeld is.

Gates gaf tegelijkertijd ook een waarschuwing. Hij wees erop op dat het verleden heeft bewezen dat de FBI niet altijd op de juiste manier met informatie omgaat en dat daarvoor moet worden gewaakt.

Genuanceerder

Hiermee neemt Gates een ander standpunt in dan andere mensen uit de techwereld. Topmensen van Twitter, Facebook en WhatsApp hebben zich vorige week duidelijk aan de kant van Apple geschaard. Satya Nadella, de huidige topman van Microsoft reageerde niet publiekelijk op het verhaal, maar verwees naar een verklaring van een privacyorganisatie waar Microsoft bij is aangesloten. Die organisatie steunt Apple.

De iPhone 5c, die de terrorist Syed Farooq ook bezat

Voorheen was het voor Apple nog wel mogelijk om de ontgrendelcode te omzeilen. Maar met de komst van iOS 8 is dat door verbeterde versleuteling niet meer mogelijk. Op de iPhone 5c staat iOS 9.

Vorige week besliste een rechter dat Apple de FBI moet helpen, door een aangepaste versie van iOS 9 te maken. In deze versie moet het mogelijk zijn om eindeloos veel ontgrendelcodes in te voeren, zodat de FBI uiteindelijk toegang kan krijgen tot de telefoon. Nu is dat maximaal tien keer, daarna wist de telefoon zichzelf automatisch.

Na de uitspraak zei Apple-topman Tim Cook in een open brief op de website van Apple dat wat de rechter vraagt te gevaarlijk is. "In feite vragen ze ons om een achterdeurtje in te bouwen", zei Cook. De FBI stelt deze technologie slechts één keer te hoeven gebruiken, maar volgens Apple is dat niet houdbaar en kan de software als een soort supersleutel honderden miljoenen keren worden hergebruikt.

Apple gaat tegen de uitspraak in beroep, de zaak gaat 22 maart verder.

Twaalf telefoons

Intussen wil het Amerikaanse ministerie van Justitie dat Apple in twaalf andere zaken data van iPhones afhaalt. Volgens The Wall Street Journal gaat het in dit geval om telefoons die gebruikmaken van oudere versies van iOS, waarbij de beveiliging nog niet zo krachtig was als nu.

Het bedrijf kan dus bij die data komen, maar werkt hier sinds afgelopen herfst niet meer aan mee, schreef The New York Times eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl