NOS Nieuws

Belgische slachtoffers misbruik in de kerk treden naar buiten

Vijftig slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in België zijn vandaag met naam en toenaam naar buiten getreden in de Belgische krant De Standaard. "Dat is opmerkelijk, want de schaamte is nogal groot", zegt correspondent Joris van Poppel.

De slachtoffers roepen andere slachtoffers op zich ook te melden en alsnog een klacht in te dienen. Volgens Van Poppel zijn nog lang niet alle zaken bekend. "De werkgroep Mensenrechten in de Kerk zegt dat iedere keer als er iets over misbruik in de media verschijnt, er weer nieuwe meldingen komen."

Ook zijn er volgens diezelfde werkgroep veel mensen die zich wel melden, maar geen klacht durven of willen indienen.

Duizend meldingen

De voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Jongeren Manu Keirse deed onderzoek naar het misbruik in de kerk in België. Uit het rapport dat later vandaag verschijnt, blijkt dat er ongeveer duizend meldingen zijn gedaan.

De Belgische bisschoppen hebben de afgelopen vier jaar 3,9 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik. In Nederland is tot nu toe ruim 20 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl