Hollywood is vooral hetero, blank en man
Minderheden komen nog nauwelijks aan bod in de Amerikaanse tv- en filmwereld. Zowel voor als achter de schermen zijn het vooral blanke, heteroseksuele mannen die de dienst uitmaken, blijkt uit een rapport over de industrie.
De Universiteit van Southern California deed onderzoek naar de aanwezigheid van minderheden op televisie en het witte doek. Geen van de tien mediabedrijven die werden onderzocht kreeg een voldoende, meldt persbureau AP.
In totaal werden 11.306 rollen in 109 films en 305 tv-series onderzocht op sekse, afkomst en geaardheid. Hetzelfde werd nagegaan voor zo'n 10.000 regisseurs, schrijvers en producers en 1500 bestuurders.
"Het draait vooral om blanke heteromannen", vat een van de onderzoekers het rapport samen. "Mensen worden uitgesloten." Volgens de onderzoekers bewijst het rapport dat het nog veel erger is gesteld in Hollywood dan de OscarsSoWhite-campagne doet vermoeden.
Totaal afwezig
Slechts een derde van de rollen werd door vrouwen gespeeld, iets meer dan een kwart werd gespeeld door iemand van niet-blanke afkomst. "Dat is niet zoals de verhoudingen in de Amerikaanse samenleving liggen."
Verder bleek dat in de helft van de onderzochte films en series niemand van Aziatische afkomst voorkomt. Bij een vijfde kwamen er geen zwarte karakters in voor.
In slechts 2 procent van de rollen was de geaardheid anders dan heteroseksueel. De onderzoekers vonden in totaal slechts zeven transgender rollen, waarvan er vier uit dezelfde serie kwamen.
Het is 2016. Er is verandering nodig.
Achter de camera was het nog slechter gesteld. Van alle regisseurs is slechts 13 procent niet blank. Vrouwen vormen maar 15 procent van de regisseurs en 28 procent van de schrijvers. Van de 109 films waren er maar twee geregisseerd door zwarte vrouwen.
Van de bestuursfuncties in de industrie werd 20 procent vervuld door een vrouw. Etnische achtergrond werd niet onderzocht.
Volgens de onderzoekers zijn er maatregelen nodig om Hollywood diverser te maken. "Het is 2016. Er is verandering nodig. We willen niet over tien jaar hetzelfde beeld zien."