NOS Nieuws

Johnson wil betere deal voor het Britse volk

Boris Johnson steunt Brexit

De burgemeester van Londen en prominent Conservatieven-lid, Boris Johnson, bevestigt dat hij voorstander is van een vertrek uit de Europese Unie. Hij zal in de aanloop naar het referendum van 23 juni niet aan tv-debatten meedoen. Maar als jullie mijn standpunten willen weten, zal ik die geven, zei Johnson in een korte verklaring voor zijn huis in Noord-Londen.

"Ik steun het vertrek-standpunt omdat ik een betere deal wil voor de mensen van dit land en ook nog wat geld wil besparen", zei hij. Hij noemde de EU een politiek project dat zich aan democratische controle dreigt te onttrekken. Hij ergert zich aan de grote hoeveelheid regels die ook zijn land door Brussel krijgt opgelegd. Dat ondermijnt het recht van de Britten om zichzelf te besturen, zei Johnson die tevens lid is van het Lagerhuis.

Johnson zei verder dat zijn partijgenoot premier Cameron "fantastische" resultaten heeft geboekt bij de EU-top van afgelopen donderdag en vrijdag, "gegeven de korte tijd die hij had". Hij voegde eraan toe dat de uitkomst geen fundamentele hervorming van de EU oplevert of van de positie van Groot-Brittannië binnen de EU. Johnson heeft zich daar dertig jaar lang sterk voor gemaakt. Hij wil een nieuwe relatie met Brussel die gebaseerd is op handel en samenwerking.

Johnson zei dat hij zijn besluit met pijn in het hart heeft genomen. "Het laatst wat ik wilde, was tegen David Cameron of de regering in gaan, maar ik kon niet anders."

De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over de vraag of ze uit de EU willen stappen, wat een Brexit wordt genoemd. Eerder vandaag deed premier Cameron nog een klemmend beroep op Johnson om zijn kant te kiezen. De populaire Johnson wordt in staat geacht de mening van miljoenen Britten te beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl