Boris Johnson
NOS Nieuws

Boris Johnson voert campagne voor Brexit

De charismatische burgemeester van Londen, Boris Johnson, gaat campagne voeren voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Dat meldt de BBC. Johnson zal zijn besluit volgens de omroep vanavond bekendmaken.

De redenen zal hij uiteenzetten in de krant the Daily Telegraph waarin hij een veelgelezen column heeft. De stap van Johnson is een zware klap voor Cameron, die gehoopt had Johnson en andere prominente Conservatieven in het vóór-kamp te krijgen.

De charismatische en populaire Johnson (51) wordt in staat geacht de ja- of nee-keuze bij het referendum van 23 juni van miljoenen Britten beslissend te beïnvloeden. Tot dusver had hij zich op de vlakte gehouden, al waren er wel speculaties dat hij zich bij het nee-kamp zou voegen.

Duister

Eerder vandaag deed Cameron nog een klemmend beroep op hem. Cameron waarschuwde dat uittreding uit de EU voor Groot-Brittannië een stap in het duister zou zijn en dat hij de EU nodig heeft als hij iets gedaan wil krijgen in de wereld. "Ik zou tegen Boris willen zeggen dat we veiliger, sterker en beter af zijn binnen de EU", zei Cameron tegen de BBC. Johnson wordt al jaren als een belangrijke kandidaat gezien om Cameron op te volgen als partijleider.

Nigel Farage, die met zijn UK Independence Party (Ukip) al jaren voor uittreding uit de EU pleit, is blij met het besluit van Johnson. "Dit is echt goed nieuws. Boris is een van de herkenbaarste politici in het moderne Groot-Brittannië. Hij is een grote aanwinst voor de campagne."

Justitie-minister Michael Gove en een aantal minder prominente leden van Camerons kabinet sluiten zich eveneens aan bij het nee-kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl