NOS NieuwsAangepast

Toch nog recordaantal nieuwjaarsduiken

Ondanks een reeks afgelastingen door het winterweer worden er dit jaar toch nog een recordaantal nieuwjaarsduiken gehouden. Op 64 plekken in het land zullen meer dan 27.000 mensen de kou trotseren, een plek meer dan vorig jaar.

Eigenlijk zou de nieuwjaarsduik op 81 plekken zijn, maar vanwege het winterweer werd het evenement op zeventien plekken afgelast. Met name in het noorden ligt op veel plaatsen een dik pak ijs, waardoor er niet gedoken kan worden.

Eerste in 1959

In Schevingen waren de meeste mensen op de been: rond het middag uur gingen er zo'n 10.000 mensen in het water, 2000 meer dan vorig jaar. De organisatie schat dat het water gemiddeld zo'n vier graden warm is.

Voor zover bekend was de eerste nieuwjaarsduik in 1959, gehouden door een zwemvereniging uit Zandvoort. Drie keer moest de duik worden afgelast: in 1963, 1968 en 2007 was het te onverantwoord om te duiken. In Scheveningen werd de duik voor de 45ste keer gehouden.

Haaien

Ook 200 uitgezonden Nederlandse militairen in Afghanistan deden vandaag mee aan de nieuwjaarsduik, zij het in een aangepaste versie omdat het land geen strand heeft. Op Kandahar Airfield werd een geïmproviseerd badje opgezet om te poedelen. Naast Nederlandse militairen deden ook coalitiepartners mee: de Amerikaanse commandant van de basis ging als eerste te water.

De deelnemers konden na afloop erwtensoep en rookworst eten.

Het was de bedoeling dat ook de militairen op marineschip de Amsterdam, dat voor de kust van Ivoorkust ligt, een duik zouden nemen, maar dat is voorlopig uitgesteld. Een half uur voor het startschot werden meerdere haaien rond het schip gesignaleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl