NOS NieuwsAangepast

Storm Winston vaagt op Fiji hele dorpen weg

De storm Winston heeft op de Fiji-eilanden een spoor van vernielingen achtergelaten. Er zijn zeker vijf doden gevallen. Toen de storm langs trok, werden windstoten gemeten met een snelheid tot 325 kilometer per uur.

Op de eilandengroep zijn hele dorpen weggevaagd, zeggen de autoriteiten, die nog druk bezig zijn met het inventariseren van de schade.

De hoofdstad Suva werd gespaard doordat de storm op het laatste moment afboog. Andere delen van het land werden wel zwaar getroffen. Grote gebieden zitten zonder stroom en drinkwater en ook is communicatie met afgelegen dorpen uitgevallen.

Storm trekt over Fiji

Noodopvang

Een van de doden viel op het eiland Koro. Een oudere man kwam om het leven toen het dak van zijn huis instortte. Hoe de andere vier zijn omgekomen, is nog niet bekend.

De regering heeft de noodtoestand afgekondigd en honderden locaties aangewezen voor noodopvang van mensen die op de vlucht zijn geslagen. Mensen wordt aangeraden binnen te blijven, zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. De scholen zullen een week dichtblijven.

Veel mensen hadden zich voorbereid op de komst van Winston en bijvoorbeeld ramen dichtgetimmerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl