Een Syrische militair in de provincie Aleppo
NOS Nieuws

Geen zicht op wapenstilstand Syrië

Een week na de internationale conferentie in München is er nog geen zicht op een wapenstilstand in Syrië. De VS, Rusland en andere betrokken landen spraken in München af om te proberen binnen een week een wapenstilstand tot stand te brengen, maar sindsdien is elke dag zwaar gevochten.

VN-gezant De Mistura zegt dat hij er niet op rekent dat hij de partijen de komende week aan de onderhandelingstafel krijgt. Vorige week stelde hij dat als doel, maar dat noemt hij nu niet realistisch.

Bestand

Een belangrijke Syrische oppositiegroep zei vandaag in principe een bestand te willen, maar stelde daarbij onrealistische voorwaarden. Zo zou het Syrische leger een einde moeten maken aan de belegering van rebellengebieden en de Russische luchtmacht moeten stoppen met de bombardementen.

Rusland heeft vorige week direct laten weten dat het ook bij een bestand doorgaat met het bestrijden van "de terroristen".

Syrische opmars

Vandaag veroverde het Syrische leger in de provincie Aleppo achttien dorpen op IS. Het leger kreeg Russische luchtsteun en werd op de grond geholpen door Iraanse troepen en troepen van Hezbollah.

Het Syrische leger staat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten nu op 40 kilometer van de Turkse grens.

De Amerikaanse minister Kerry en de Russische minister Lavrov bespraken vandaag de vorderingen die zijn gemaakt na de conferentie in München. Kerry hield na afloop de moed erin. Hij hoopt dat op korte termijn een staakt-het-vuren kan worden bereikt. Details gaf hij niet; wel erkende hij dat Rusland en de VS "het over de details nog niet eens zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl