Woningbouw in Amsterdam
NOS Nieuws

Blok in actie voor betaalbare huurwoningen in de stad

Minister Blok van Wonen gaat de regels aanpassen om de bouw van duizenden betaalbare huurwoningen in de vrije sector mogelijk te maken. De maatregel is bedoeld voor singles en jonge stellen die in de stad willen wonen en te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de vaak zeer hoge huren in de vrije sector.

De aanpassing gaat gelden voor de regio's Amsterdam en Utrecht gedurende een periode van vijf jaar. De vraag naar betaalbare huurwoningen in deze steden is zeer hoog, het aanbod erg klein.

Kern van de maatregel is dat voor kleine nieuwbouwappartementen en studio's op goede locaties meer huur mag worden gevraagd dan nu wordt berekend op basis van het huurpuntenstelsel.

Extra punten

Goed gesitueerde woningen van 40 m2, die vanwege hun kleine oppervlak al snel in de sociale huursector zouden vallen, krijgen extra huurpunten toegekend en komen zo beschikbaar voor de vrije sector. De grens ligt op 710 euro.

Op die manier wordt het voor beleggers ook interessant om te investeren in de bouw van huurwoningen, denkt Blok. De sociale woningbouw valt grotendeels onder de woningcorporaties; de vrije markt heeft er weinig belangstelling voor.

Miljarden beschikbaar

Volgens Capital Value, een adviesbureau voor woningbeleggingen, zijn beleggers bereid om 5,5 miljard te steken in betaalbare huurwoningen in de vrije sector. Om de huren werkelijk betaalbaar te houden, krijgt de gemeente de bevoegdheid om een bovengrens aan de huurprijs te stellen.

Blok wil met zijn maatregel ook stimuleren dat leegstaande verzorgingshuizen en kantoren in de stad worden verbouwd tot kleine appartementen. De bewindsman zegt dat de bal nu bij de gemeenten ligt, want zij moeten de grond beschikbaar stellen.

De aanpassing van het huurbeleid moet op 1 oktober ingaan.

Het is een kleine stap in de goede richting

Co Koning, belangenvereniging particuliere vastgoedbeleggers

"We zijn blij met de maatregelen, maar het had ruimhartiger gekund", zegt Frank van Blokland, directeur van IVBN, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed. Volgens hem zijn de plannen van Blok het resultaat van een ingewikkeld politiek compromis.

Volgens particuliere vastgoedbeleggers zijn de plannen een kleine stap in de goede richting. De maatregelen helpen een klein beetje om beleggers meer in dit soort woningen te laten investeren, zegt Co Koning van Vastgoed Belang. De vereniging vertegenwoordigt particuliere vastgoedbeleggers.

Hij denkt dat er mogelijk meer kantoren worden omgebouwd tot woningen. "Maar dit soort processen kosten tijd. Het duurt een jaar of twee voordat we daar iets van merken", aldus Koning.

Het grootste probleem is volgens hem dat gemeenten te veel geld vragen voor hun grond. Koning: "Het gaat pas echt lekker lopen als gemeenten de grondprijzen aanpassen. Nu krijgen corporaties vaak de goedkope grond en zijn dure plekken voor investeerders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl