Marcel Keizer op het trainingsveld bij Cambuur
NOS Voetbal

Keizer trekt rookgordijn op bij SC Cambuur

Halverwege het seizoen instappen bij een club die onderaan staat, het is verre van ideaal. Dat realiseert Marcel Keizer zich terdege. Toch gaat hij de uitdaging bij SC Cambuur graag aan, als opvolger van de opgestapte Henk de Jong.

"Onderaan staan, daar word je natuurlijk niet vrolijk van", zegt Keizer. "Maar je moet de motivatie en ambitie hebben om nog wat van het seizoen te maken. Dat heb ik ook tegen de spelers gezegd. Die twee dingen zijn sowieso belangrijk in het leven en ook in het voetbal."

Handhaving is het doel

Keizer heeft maar één opdracht voor de rest van dit seizoen: Cambuur in de eredivisie houden. Het klinkt simpel, maar het wordt een uiterst lastige missie. "Iedereen weet dat het geen best seizoen is, en dat we er meer uit moeten halen. Grootste probleem is dat er een aantal spelers zijn weggevallen."

De trainer doelt onder meer op het vertrek van aanvoerder Etiënne Reijnen aan het begin van het seizoen en topscorer Bartholomew Ogbeche in de winterstop. "De selectie is minder dan in de voorgaande seizoenen", erkent Keizer. En hij kan het weten, want vorig seizoen vervulde hij nog de rol van technisch manager in Leeuwarden.

"Cambuur is maar een kleine club in de eredivisie. Je kunt het vertrek van spelbepalende spelers niet altijd perfect opvangen. Of er genoeg kwaliteit is, zal moeten blijken. Je kunt nu zeggen dat het niet zo is, omdat Cambuur onderaan staat. Maar aan de andere kant komen er een paar jongens terug van blessures. En de spelers die in de winterstop zijn gehaald, raken steeds beter ingespeeld."

Marcel Keizer als speler van SC Cambuur

Keizer heeft ook een verleden als speler van SC Cambuur. In de jaren negentig speelde hij bijna driehonderd wedstrijden voor de club uit Leeuwarden. De afgelopen jaren heeft hij zich ontwikkeld als hoofdtrainer bij SC Telstar en FC Emmen. Wat voor type trainer hij is, laat Keizer over aan anderen.

"Maar ik ben wel veeleisend, op een goede manier. Ik eis van mezelf dat ik goede oefenstof voor de spelers maak. Van hen eis ik dan maximale uitvoering. Maar qua instelling is het een groep die er voor wil gaan. Dat heb ik in de eerste week wel gemerkt."

Het was al met al een bijzondere week voor Keizer, maar ook voor SC Cambuur, dat afscheid nam van Henk de Jong. Keizer: "Ik heb nog even kort contact gehad met hem. Hij wenste me succes per sms en we gaan zeker ook nog bellen. We hebben vorig jaar goed samengewerkt. En Henk wil ook dat het goedkomt met Cambuur."

Nienhuis keept, de rest blijft geheim

Hoe Keizer het precies aan gaat pakken, laat hij nog in het midden. "Ik wil niet per se in een bepaald systeem spelen. Ik kijk naar wat past bij de groep. Uitgangspunt is dat we voetballend meer willen brengen, kansen willen creëren."

"Maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Als we minder zijn dan een tegenstander, zullen we moeten verdedigen", vervolgt Keizer. "Ik ga nog niet zeggen hoe we gaan spelen tegen FC Twente. Het enige wat ik kan verklappen is dat Leonard Nienhuis aanvoerder is en onder de lat blijft staan."

Marcel Keizer (m) met zijn assistenten Sipke Hulshoff (l) en Arne Slot (r)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl