Brendon McCullum
NOS Sport

Cricketer McCullum schrijft historie bij afscheid

Brendon McCullum heeft in Christchurch een wel heel bijzonder record gebroken. Uitgerekend in zijn laatste testmatch sloeg de captain van Nieuw-Zeeland de snelste century (100 runs) in de 139-jarige geschiedenis van het testcricket.

Toen de 34-jarige McCullum het veld betrad, zat zijn team flink in de nesten. Australië had net het derde Nieuw-Zeelandse wicket gepakt, terwijl er slechts 32 runs op het scorebord stonden.

Wat volgde was een fenomenaal staaltje powerhitting. McCullum joeg de ene na de andere bal het veld uit. Over geluk had hij niet te klagen - zo werd hij gevangen op een no-ball (niet-reglementaire bal) - maar de prestatie was er niet minder om.

Legendarisch

Na 54 ballen (16 x 4 en 4 x 6) had hij het record van Viv Richards te pakken. De legendarische West-Indiër had in 1986 tegen Engeland 56 ballen nodig voor zijn century. Vorig jaar wist de Pakistaan Misbah-ul-Haq dat aantal te evenaren.

McCullum verloor uiteindelijk zijn wicket op een score van 145 runs (21 x 4, 6 x 6), waarmee hij zijn ploeg volledig terug in de vijfdaagse wedstrijd had geslagen. Een staande ovatie van het publiek, teamgenoten en tegenstanders was zijn beloning.

Of zijn prestatie ook genoeg is voor de winst, moet de komende dagen blijken. De talisman van het Nieuw-Zeelandse cricket (die voorafgaand aan de serie met Australië zijn afscheid aankondigde) heeft er in elk geval voor gezorgd dat zijn afscheidstest niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl