NOS Nieuws

'Niet langer voor elk wissewasje een ander tasje'

Plastic draagtasjes zijn op hun retour, steeds meer mensen nemen een eigen draagtas mee. Dat zeggen winkeliers tegen de NOS. Sinds 1 januari mogen zij geen gratis plastic tasjes meer meegeven aan hun klanten.

Ook op de markt neemt het aantal plastic tasjes fors af. Papieren tassen, big shoppers en rolkarretjes zijn bezig aan een opmars.

'Voor elk wissewasje moesten ze een tasje'

Groothandelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke ziet ook een flinke daling in het aantal plastic tasjes dat hij aan winkeliers verkoopt. Volgens hem is de daling in de afgelopen twee maanden zo'n 25 procent. Aan de andere kant ziet hij een stijging van 20 procent in de verkoop van papieren draagtassen. "Winkeliers gaan op zoek naar een alternatief dat zij wél gratis mogen meegeven", zegt Henneke.

Mensen hebben het idee dat papier veel milieuvriendelijker is dan plastic. Maar dat klopt niet, zegt Linda Nijenhuis van Milieu Centraal. "Als je kijkt naar alle milieufactoren dan is een papieren draagtas meestal vervuilender dan een plastic tasje."

Voor een papieren tas is veel meer materiaal nodig om dezelfde draagkracht te krijgen. Ook gaat een papieren tas minder lang mee.

'Veel winkeliers gaan op zoek naar een alternatief'

Toch noemt groothandelaar Henneke het tasjesverbod een stap in de goede richting. "Je ziet dat het leidt tot bewustwording bij mensen. Maar we moeten nu niet allemaal overstappen op het aannemen van gratis papieren tasjes."

Een algeheel verbod op eenmalig te gebruiken gratis draagtasjes was volgens Nijenhuis dan ook beter geweest. Dat moedigt mensen nog meer aan een eigen tas van huis mee te nemen. "Het materiaal van zo'n tas maakt niet zoveel uit. Zolang je het maar kan hergebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl