Depot van het Tropenmuseum
NOS Nieuws

Digitalisering redding voor kunst in depots

Oneindig veel schilderijen, een ontelbaar aantal maskers en kasten vol met kralen. Een ondergronds depot van het Tropenmuseum puilt uit van kunstwerken waarvoor in het museum zelf geen plaats is.

Ook andere musea hebben op zolders, in kelders en andere plaatsen veel meer kunst dan ze aan het publiek kunnen laten zien.

'Je weet nooit wat je weggooit'

Om het overzicht niet kwijt te raken, is het Tropenmuseum bezig om de collectie te digitaliseren. Dat is volgens directeur Stijn Schoonderwoerd wel even een klus. "Het gaat om meer dan alleen fotograferen. Je moet alles opmeten, beschrijven en aangeven van wie het is. Anders gaat het nog verloren in de grote databerg."

Lang niet alle musea hebben genoeg geld om de collecties in kaart te brengen. Zonde, vindt directeur Siebe Weide van de Museumvereniging. "Met digitalisering kun je de werken ook buiten het museum aan het publiek laten zien. Ook kunnen musea beter bepalen wat ze van elkaar kunnen lenen."

Nog 80.000

De bezem door het depot is wat het Tropenmuseum betreft niet aan de orde. "Je weet nooit wat je precies weggooit", zegt Schoonderwoerd. "Misschien heb je het object over tien jaar nodig voor een tentoonstelling."

Medewerkers van het museum gaan dan ook stug door met de digitaliseren. Van de 365.000 objecten zijn er nog 80.000 te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl