Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
NOS Nieuws

Bussemaker wil lessen 'kritisch denken' op mbo

Mag een man weigeren de hand van een vrouw te schudden? Zijn vluchtelingen welkom in Nederland? En wat is de waarde van het homohuwelijk? Het zijn zomaar wat vragen die voorbijkomen in de lessen burgerschap op het mbo.

De lessen, die ook wel 'verantwoordelijk/kritisch denken' worden genoemd, worden op sommige mbo's al gegeven. Met ingang van 1 juli wil minister Bussemaker van Onderwijs het vak op alle mbo-instellingen verplicht maken.

Docent Anouk van Butselaar geeft het vak op een mbo-school in Den Bosch. "Leerlingen oordelen steeds sneller en heftiger", zegt ze. "Ik hoor ze soms dingen roepen waarvan je oren gaan klapperen. Dat wordt nog wat als ze in de praktijk moeten gaan werken als beveiliger of agent, denk ik dan."

Charlie Hebdo

Bussemaker noemt het mbo het hart van de beroepsbevolking. "Leerlingen moeten weten hoe ze omgaan met conflicterende meningen. Ze moeten beseffen hoe belangrijk het is om elkaar te respecteren. Burgerschap moet een vaste plek krijgen in het lesprogramma."

Er wordt op het mbo wel al aandacht besteed aan het vak, maar scholen zijn erg vrij in de manier waarop ze dat doen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs zijn scholen er daardoor nog weinig systematisch mee bezig. De nieuwe wet zou daar verandering in moeten brengen.

'Jongeren zijn hard in hun mening'

"Sinds de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs zijn er dingen veranderd, spanningen zijn naar het oppervlak gekomen", zegt onderwijsexpert Jeroen Bron. "Het is belangrijk dat leerlingen de dialoog met elkaar aangaan."

Discussie

In een dergelijke dialoog moet de docent altijd neutraal blijven, zegt lerares Van Butselaar. "Soms is het moeilijk om je eigen mening niet op te leggen. Toen een leerling zei dat je vrouwen niet de hand hoeft te schudden zei ik: 'Dat doen we hier wel, punt'. Daarmee doodde ik de discussie. Je moet altijd de communicatie openhouden, anders raak je ze kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl