In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Niet meer automatisch stadsverwarming in Utrecht

De gemeente Utrecht wil af van de verplichting om alle nieuwe huizen in Leidsche Rijn aan te sluiten op stadsverwarming van Eneco. Dat schrijft wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens RTV Utrecht bleek onlangs dat stadswarmte niet zo rendabel is als altijd werd beweerd. Vroeger was die warmte een restproduct bij het opwekken van elektriciteit, maar door dalende elektriciteitstarieven koopt Eneco zijn stroom nu elders in. Daardoor worden de ketels op industrieterrein Lage Weide alleen gestookt voor de stadsverwarming. Dat is minder gunstig voor het milieu.

Gesprek

De wethouder schrijft dat ze in gesprek wil met Eneco. Niet elk huis in Leidsche Rijn zou verplicht op stadsverwarming moeten worden aangesloten. Projectontwikkelaars zouden ook voor andere alternatieven mogen kiezen zoals warmtepompen, die warmte opslaan in de grond.

Volgens een woordvoerder van de wethouder gaat de gemeente ook met Eneco in gesprek over de torenhoge rekeningen die het bedrijf stuurt als klanten zich laten afsluiten van stadsverwarming.

Op dit moment rekent Eneco 3.500 euro afsluitingskosten. De gemeente vindt dat bedrag een belemmering om over te stappen op betere alternatieven.

Advertentie via Ster.nl