Safhinaz Zerrouy met een nichtje
NOS Nieuws

Nederlandse die wilde terugkeren uit Irak vermoord door haar man

In het noorden van Irak is een Nederlandse vrouw maandag door haar man doodgeschoten. De 24-jarige Safhinaz Zerrouy wilde met haar vier kinderen naar Nederland terugkeren en daar was haar echtgenoot woedend over geworden, zegt haar familie in Nederland.

De Koerd, die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, werd gearresteerd nadat hij zijn vrouw met een automatisch wapen, waarschijnlijk een kalasjnikov, had gedood. Hij bekende volgens de nabestaanden tijdens het politieverhoor dat hij haar in de plaats Zakho, in het uiterste noorden van Irak, heeft omgebracht.

Opgraven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Safhinaz Zerrouy is gedood en helpt de nabestaanden in Nederland om haar lichaam terug te halen.

Het slachtoffer is dinsdag begraven. Haar familie in Nederland is ontdaan dat dat is gebeurd. De lokale autoriteiten in Noord-Irak hebben voor de begrafenis inmiddels hun excuus aangeboden, zeggen de nabestaanden. Of de autoriteiten nu willen meewerken aan de repatriëring van het stoffelijk overschot is niet duidelijk.

Voogdij

De 33-jarige man had Safhinaz al jaren in zijn macht, zegt haar moeder in de Leeuwarder Courant. "Safhinaz was een heel vrolijke, lieve meid. Ik denk dat ze vrijwillig is meegegaan naar Irak, maar nu wilde ze terug. Dat kon haar man niet verteren."

De vier kinderen zijn voorlopig ondergebracht bij familie van de dader. Ook daar zijn de nabestaanden niet blij mee. Ze stellen alles in het werk om de kinderen naar Nederland te krijgen.

Buitenlandse Zaken gaat zich buigen over de vraag wie de voogdij kan krijgen. Bovendien zal de kinderen worden gevraagd wat ze zelf willen: in Irak blijven of naar Nederland terugkeren. Hun vader zou als kind naar Nederland zijn gevlucht.

Oproep

Er is een Facebook-pagina gemaakt ter nagedachtenis aan Safhinaz. Daarop kunnen belangstellenden verhalen, foto's en video's over haar plaatsen. Op een andere Facebook-pagina staat een oproep om geld te doneren, dat nodig is om het lichaam van het slachtoffer naar Nederland te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl