Zomerdrukte in een vertrekhal op Schiphol
NOS Nieuws

Schiphol groeit verder: 6 procent meer reizigers

Schiphol heeft vorig jaar het aantal passagiers fors zien groeien tot ruim 58 miljoen. Dat betekent een toename van 6 procent in vergelijking met 2014. De omzet van de luchthaven daalde met 1 procent tot 1,42 miljard euro, maar de nettowinst ging juist met meer dan een derde omhoog, naar 374 miljoen euro.

Passagiers en bezoekers gaven wat minder geld uit in de winkels en tax-free-shops, terwijl de omzet in de horeca wel toenam. Ook de omzet uit parkeren nam toe.

Jos Nijhuis, president van de Schiphol Group, zegt in een reactie dat "het netwerk en de bestemmingen van de diverse luchtvaartmaatschappijen Schiphol een van de belangrijkste knooppunten maken van Europa". "Het aantal reizigers groeit fors en daarmee willen we natuurlijk doorgaan. We lopen nu snel tegen de grenzen aan van onze piekcapaciteit. Investeren in het verbeteren en vergroten van de infrastructuur, kwaliteit en bereikbaarheid van Schiphol zijn broodnodig."

109 maatschappijen

Afgelopen jaar vlogen 109 maatschappijen vanaf Schiphol naar 95 landen. Het aantal directe bestemmingen bedroeg 322 (was 323 in 2014). Met de vracht ging het iets minder (-0,7 procent). Dat kwam vooral door de economische malaise in Rusland en Azië.

Schiphol verlaagde de havengelden per 1 april 2015 met 6,8 procent. De tarieven gaan per 1 april dit jaar verder omlaag, ditmaal met 11,6 procent. "Dat is nodig om concurrerend te blijven", zegt Nijhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl