NOS Sport

KNLTB schrikt van de tentakels van matchfixing

Matchfixing dwingt KNLTB tot gedragscode

Matchfixing lijkt een almaar groter probleem te worden in de tennissport. De KNLTB is zich daar goed van bewust. Dit keer moet de tennisbond reageren op het ESSA-rapport, waarin twee partijen in Nederland uit 2015 als verdacht worden bestempeld.

"Het is het zoveelste signaal in korte tijd, daar schrikken we wel van", zegt woordvoerder Robert Jan Schumacher. "We weten om welke spelers en toernooien het gaan, maar verder kunnen we daar niets over zeggen. Ook niet over de nationaliteit van de spelers."

Gedragscode

Sinds vorig jaar heeft de KNLTB de strijd tegen matchfixing verder opgevoerd, onder meer door de Nederlandse profspelers nu verplicht een gedragscode te laten ondertekenen.

Schumacher: "Hierin staat onder meer dat ze geen doping mogen gebruiken en dat ze zich niet inlaten met matchfixing. Recent hebben alle Fed Cup-dames deze code ondertekend en in de komende weken zullen we de andere toptennissers hierover benaderen."

Het Nederlandse Fed Cup-team maakt een selfie na de sensantionale overwinning op Rusland

Vaker gebeurd in Nederland

Het is niet de eerste keer dat tenniswedstrijden in Nederland worden verdacht van matchfixing. In 2014 werd er een onderzoek gestart naar een partij in Alphen aan den Rijn tussen de Chileen Hans Podlipnik-Castillo en de Nederlander Matwé Middelkoop, waarbij eerstgenoemde onder verdenking stond. Bewijs werd nooit gevonden.

In datzelfde jaar speelden Antal van der Duim en Boy Westerhof in het Duitse Meerbusch een verdachte partij. De tennissers werden nooit schuldig bevonden.

Amersfoort en Rotterdam

Ook in het vorige decennium werden er tennispartijen als 'verdacht' aangemerkt. Een voormalig onderzoeker van de ATP, Richard Ings, onthulde onlangs in een reportage van de Australische televisiezender ABC dat er onder meer verdenkingen waren bij vier duels van het toernooi in Amersfoort (in 2002 en 2003) en één partij bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam (in 2004).

Volgens de bevindingen van Ings ging het mondiaal in totaal om 37 verdachte tennispartijen. Met zijn rapportage destijds aan de tennisfederatie ITF werd volgens Ings niets gedaan.

Opsporing van matchfixing

De KNLTB probeert matchfixing tegen te gaan door goede preventie, opsporing en (in mindere mate) correctie. "Ik denk dat we vooral veel te winnen hebben in het opsporen van matchfixing."

De oplossing zit volgens Schumacher in de communicatie. "Er zijn heel veel partijen betrokken bij de strijd tegen matchfixing, van de kansspelautoriteit tot de FIOD en de internationale tennisbond. De informatie-uitwisseling tussen deze partijen verloopt stroef en daar moet verandering in komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl