PX-10 werd jarenlang gebruikt om wapens schoon te maken.
NOS Nieuws

Hennis wil geen contra-expertise schoonmaakmiddel PX-10

Minister Hennis is niet van plan nieuw onderzoek te doen naar het wapenschoonmaakmiddel PX10. Een deel van de oppositie vindt dat er zo veel onrust is onder defensiepersoneel dat de minister een contra-expertise moet instellen.

Het ministerie heeft tot eind vorige eeuw gebruikgemaakt van PX-10. Dat bevatte kankerverwekkend benzeen. Het onderzoeksinsituut RIVM heeft geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen het werk bij Defensie en ziektegevallen onder personeelsleden. Volgens het instituut is het bijna uitgesloten dat personeel kanker heeft geregen door met PX-10 te werken.

Gerenommeerd

Hennis benadrukte in de Kamer dat het RIVM een gerenommeerd instituut is dat samen met andere experts gedegen onderzoek heeft gedaan. SP en D66 zetten vraagtekens bij de conclusies van het onderzoek. Zij vinden dat de minister elke onzekerheid daarover moet wegnemen.

Maar Hennis wees hun pleidooi voor een contra-expertise met kracht van de hand. Volgens haar zijn er sinds het onderzoek geen nieuwe feiten en omstandigheden boven tafel gekomen en is er geen aanleiding om de conclusies van het RIVM ter discussie te stellen. "Als we dit soort onderzoeken in twijfel trekken, waar kan ik dan nog op varen?"

Individuele gevallen

Individuele werknemers die Defensie toch aansprakelijk willen stellen, kunnen dat doen. Dat er in het algemeen geen oorzakelijk verband is vastgesteld, hoeft volgens de minister niet te betekenen dat dat ook geldt voor elk individueel geval. "Dat hangt af van persoonlijke omstandigheden." Tot nu toe is bij drie mensen een duidelijk verband tussen het ziektebeeld en het kankerverwekkende benzeen vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl