Demonstranten protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Heesch
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Bernheze beslist over omstreden azc Heesch

De gemeenteraad van Bernheze is bij elkaar voor een extra raadsvergadering over de komst van een omstreden asielzoekerscentrum, schrijft Omroep Brabant. Buiten de raadszaal staan donderdag tientallen demonstranten en veel politie. Er zijn drie mensen opgepakt. Ook overdag werd er al gedemonstreerd.

Het college van burgemeester en wethouders wilde een azc voor 500 vluchtelingen dat tien jaar blijft. Veel inwoners van het dorp vinden dat te veel en te lang. Ook een meerderheid van de raad is tegen dat plan en dus is het voorstel van tafel.

Dat betekent niet dat er geen asielzoekers komen. Een aantal partijen wil een kleiner azc. "Wel opvang, minder grootschalig", vat Marko Konings van Partij Blanco samen.

Andere partijen willen alleen extra statushouders opvangen, al dan niet door het bouwen van tijdelijke woningen. Coalitiepartners Lokaal en D66 willen maximaal 300 vluchtelingen opnemen. Het college van B en W is nog aan het overleggen over twee moties.

Schorsingen

De raadsvergadering begon om half acht en duurt wellicht tot na middernacht, er zijn meerdere schorsingen geweest. Direct omwonenden mogen bij de raadsvergadering aanwezig zijn. Andere belangstellenden kunnen in een dorpshuis vlakbij op een scherm meekijken.

Een demonstratie tegen het asielzoekerscentrum leidde vorige maand tot rellen, waarbij vijf mensen werden opgepakt. Verder werd het gemeentehuis bestormd, er werden dode varkens opgehangen en de gemeenteraad kreeg een kogelbrief.

Advertentie via Ster.nl