Het Justitieel Complex op Schiphol waar ook een uitzetcentrum is gevestigd
NOS Nieuws

Dijkhoff overweegt terugkeerregeling Oekraïne te stoppen

Staatssecretaris Dijkhoff overweegt om de terugkeerregeling voor asielzoekers uit Oekraïne stop te zetten, omdat er mogelijk misbruik van wordt gemaakt. Vanochtend bleek dat Oekraïne dit jaar ineens koploper is in de ranglijst van terugkeerlanden van asielzoekers.

Dijkhoff heeft dat ook gezien en overweegt maatregelen. "We hebben het aantal zien oplopen. Je vraagt je af hoeveel mensen er alleen komen voor zo'n regeling. Als blijkt dat er misbruik is, zal ik de regeling stopzetten."

Met een terugkeerregeling kunnen asielzoekers die vrijwillig teruggaan naar hun thuisland maximaal 3450 euro meekrijgen. De staatssecretaris legt uit dat het geld bedoeld is om zeker te weten dat iemand echt vertrekt en om te voorkomen dat mensen de illegaliteit ingaan. "Liever snel vrijwillig vertrek met zo'n regeling, dan een heel moeilijk en lastig traject in gaan, waarbij het ons uiteindelijk nog meer kost."

Misbruik van de regeling moet echter snel worden aangepakt, zegt Dijkhoff. "Vorig jaar hebben ze het ook gedaan met Albanië. Je zag het aantal Albanezen oplopen, terwijl er geen enkele reden is voor Albanezen om bescherming aan te vragen. Ja, dan moet je zo'n regeling stopzetten."

Balkanlanden

Dijkhoff ziet dat er naast de stroom Oekraïners op dit moment ook veel mensen uit de Balkan zich voor asiel melden. "Je ziet dat er veel mensen uit die landen komen die het niet erg vinden om zeven maanden in de opvang te wachten, tot ze horen dat ze toch terug moeten."

De staatssecretaris zegt dat die groep met voorrang behandeld wordt, zodat degenen om wie het gaat geen opvang en asiel krijgen als ze daar geen recht op hebben.

'Je vraagt je af hoeveel mensen er alleen komen voor zo'n regeling'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl