MedEye zou fouten met medicijnen utsluiten
NOS Nieuws

Wereldprimeur medicijnverstrekking Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis ter wereld met een apparaat werken dat het toedienen van medicijnen aan het bed van de patiënt extra controleert. Bij het toedienen van medicijnen gaat er gemiddeld bij een op de vijf patiënten weleens iets mis.

Met de MedEye, het nieuwe revolutionaire apparaat, denkt het Deventer Ziekenhuis dat er een foutloze medicijntoediening mogelijk is.

'Medicijncomputer'

De MedEye is een kleine computer waarin een 3D-scanner zit. De verpleegkundige controleert de voorgeschreven medicatie en haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye.

Doordat alle tabletten en capsules in kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, kan de MedEye zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. De gegevens worden namelijk vergeleken met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem.

Als alles klopt, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen. Het systeem is uitgebreid getest in Deventer en bracht per dag drie tot vier medicatiefouten aan het licht.

Nederlands-IJslandse vinding

MedEye is ontwikkeld door het Nederlands-IJslandse bedrijf Mint Solutions. "We zijn blij dat MedEye nu voor het eerst kliniekbreed wordt ingevoerd", zegt Gauti Reynisson, medeoprichter en topman van Mint Solutions.

"Als partner van het Deventer Ziekenhuis helpen we graag bij het verbeteren van de medicatieveiligheid door een oplossing te bieden die vermijdbare medicatiefouten kan tegengaan", aldus de IJslander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl