Een vrachtwagen reed in juli vorig jaar bij de A10 dwars door de vangrail van een viaduct
NOS Nieuws

Vrachtwagen vol snufjes moet chauffeur scherp houden

Speciale apparatuur in vrachtwagens moet de veiligheid op de weg gaan vergroten. Transportverzekeraar TVM begint een proef met 500 vrachtwagens van dertig verschillende transportbedrijven om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te verminderen.

De 500 vrachtwagens krijgen een zwarte doos ingebouwd die g-krachten, snel accelereren en overhellen van de vrachtwagen meet. De helft van de vrachtwagens wordt ook uitgerust met een dashcam die gericht is op de verkeerssituatie en een eyescan die de irisbewegingen van de vrachtwagenchauffeur volgt. In de cabine gaat een signaal af als de ogen van de chauffeur langer dan drie seconden niet op de weg zijn gericht.

"Als zich een situatie voordoet, bijvoorbeeld hard remmen of een stuurbeweging, worden de tien seconden ervoor en de tien seconden erna door die systemen vastgelegd," zegt Paul Haverkamp, directeur transport bij TVM. Die informatie wordt dan gebruikt voor de analyse van de situatie.

Bijna-ongelukken

"Het gaat ons vooral ook om de bijna-ongelukken. Bij ongelukken vindt altijd onderzoek plaats, maar in de gevallen dat het net goed ging wil je ook weten wat er precies aan de hand was. Die informatie kun je gebruiken om de veiligheid te vergroten."

Volgens gegevens van Rijkswaterstaat zijn van 2010 tot 2014 rond de 70 mensen per jaar omgekomen bij ongelukken waarbij vrachtwagens zijn betrokken. TVM wil dat aantal over vier jaar hebben teruggebracht naar nul. De pilot begint half maart.

'De vrijheid is er wel een beetje af'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl