Timo Boll
NOS Sport

Tafeltennisfederatie gaat eindelijk 'batjesdoping' te lijf

Het lijmen van het rubber op het tafeltennisbatje - een beproefde manier om de bal meer snelheid te kunnen geven - is al een tijdje verboden. Omdat de damp die van de lijm komt, ongezond zou zijn. De toppers zochten en vonden een nieuwe manier om het katapulteffect van het rubber te vergroten. Maar ook die truc gaat binnenkort aan banden gelegd worden.

Met dank aan Timo Boll, de vijfvoudig Europees kampioen uit Duitsland, die zich al langer ergerde aan de 'batjesdoping'. In 2013 opperde hij dat tachtig procent van de spelers hun rubbers met chemicaliën behandelt om harder te kunnen slaan. "Maar de molens malen langzaam bij ons", verzuchtte hij afgelopen januari in een interview. "Als ze al malen..."

Testmethode

De ITTF, de internationale tafeltennisfederatie, heeft de kwestie inmiddels toch opgepikt. De Duitse scheikundige Hubert Motschmann is erin geslaagd een testmethode te ontwikkelen waarmee het gebruik van de bewuste chemicaliën kan worden aangetoond. Een eerste proef met de zogenaamde rheometer is volgens ITTF-voorzitter Thomas Weikert succesvol verlopen.

De bedoeling is nu dat de invoering van de test besproken gaat worden bij de WK voor landenteams in Kuala Lumpur. Bij een positief besluit door het bestuur van de ITTF kan de rheometer bij het olympisch tafeltennistoernooi in Rio de Janeiro zijn officiële debuut maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl