Een Veolia-trein in Maastricht
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Geen extra geld tegen geweld voor streekvervoerders

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur trekt geen extra geld uit voor de verbetering van de veiligheid in het streekvervoer. In de Tweede Kamer zei ze dat de regionale overheden daarover gaan.

Vorige week liet Dijksma weten dat ze eenmalig 10 miljoen euro extra uittrekt om agressie in de trein te verminderen. Vandaag reageerden de vijf streekvervoerders in Nederland. Ze willen ook een deel van de tien miljoen euro.

Geld voor de NS

De vervoerders hebben een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma. De Limburgse omroep L1 sprak met Veolia, en RTV Noord met Arriva. Daaruit blijkt dat de vervoerders zich zorgen maken over de veiligheid in hun treinen en bussen.

Het steekt de vervoerders dat bijna het volledige bedrag van tien miljoen euro naar de NS gaat. Volgens de bedrijven is die verdeling oneerlijk. Medewerkers van bussen of regionale treinverbindingen hebben te maken met hetzelfde geweld als personeel van de NS, stellen ze.

We willen graag met het ministerie kijken hoe we het geld nationaal kunnen inzetten. Want reizigers die met de NS reizen, stappen ook bij ons in.

Woordvoerder Roos Zevenboom van Arriva.

Het eenmalige budget om agressie in het openbaar vervoer te verminderen komt er mede naar aanleiding van een steekincident in Landgraaf. Een conducteur werd op de lijn tussen Heerlen en Aken door een zwartrijder in zijn buik gestoken.

Staatssecretaris Dijksma heeft inmiddels laten weten dat ze in maart met alle spelers in het openbaar vervoer in gesprek wil gaan. Zowel Arriva als Veolia zegt blij te zijn met deze opening door de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl