NOS Nieuws

Koenders: Turkije, hou op met vijandigheden in Noord-Syrië

Nederland wil dat Turkije stopt met vijandelijkheden tegen de Koerden in Noord-Syrië. Minister Koenders wil dat verdere escalatie van een conflict wordt voorkomen. In de Tweede Kamer zei hij dat het land wel stappen heeft gemaakt om aangemerkt te kunnen worden als 'veilig land'.

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich zorgen dat Turkije zijn NAVO-bondgenoten meetrekt in een oorlog. Een aanval tegen een NAVO-lid wordt namelijk gezien als een aanval tegen het hele bondgenootschap.

Koenders benadrukt dat de-escalatie nu erg belangrijk is en de NAVO zich niet uiteen moet laten spelen. "Vooral Russische bombardementen hebben geleid tot instabiliteit aan de grenzen van Turkije en een enorme vluchtelingenstroom. Rusland probeert de NAVO uit elkaar te spelen, om verdeling te creëren in de NAVO. Dat moeten we voorkomen."

"Alle problemen zijn oplosbaar als iedereen zich daar echt voor inzet. Dat is heel moeizaam en ik ga geen garanties geven. Ik kan alleen zeggen dat Nederland er alles aan doet", zegt Koenders.

'Veilig land'

Koenders zei dat Turkije wel een aantal stappen gezet heeft om te kunnen worden aangemerkt als veilig land voor vluchtelingen. "Er zijn positieve ontwikkelingen, die meegenomen worden in een besluit. Het land heeft zich gecommitteerd aan opvang van vluchtelingen, maar de juridische en sociale situatie van vluchtelingen moet beter." Binnenkort neemt staatssecretaris Dijkhoff met Europese collega's een besluit over de status van het land.

Als Turkije als veilig land wordt gezien kunnen vluchtelingen teruggestuurd worden. Dat is nodig voor het plan-Samsom, waarin migranten die op Griekse eilanden aankomen worden teruggestuurd naar Turkije.

PvdA-Kamerlid Maij zegt dat Turkije op dit moment nog niet zo ver is. "Maar dat bekent niet dat het land geen stappen kan maken", stelt ze.

Lid van EU

CDA-leider Buma vindt dat Turkije spelletjes speelt met Europa. "Nederland laat zich door de Turkse regering piepelen", zegt hij. "Het is te zot voor woorden dat NAVO-lid Turkije Koerdische strijders bombardeert die door NAVO-lid Nederland zijn getraind."

Hij wil ook dat gesprekken over toetreding tot de Europese Unie worden gestopt.

VVD-Kamerlid Mulder zegt dat Turkije nooit zal toetreden tot de EU. "Maar we moeten daar wel met Turkije over blijven praten omdat we ze nodig hebben voor andere dingen, zoals de vluchtelingenstroom", zegt hij.

Koenders benadrukt dat Turkije een ingewikkeld land is. "Het is NAVO-lid, kandidaat-lid van de EU, het vangt heel veel vluchtelingen op en het grenst aan Syrië. Wat ik wil doen is duidelijke eisen stellen, we geven precies aan wat de stappen bij toetreding tot de EU zijn", zegt hij. "Maar het belangrijkste is nu dat het conflict met de Koerden niet verder gaat escaleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl