Grens tussen Slovenië en Oostenrijk
NOS Nieuws

Oostenrijk: maximaal 80 asielaanvragen per dag

Een dag voor de EU-top heeft Oostenrijk besloten om per dag een maximumaantal vluchtelingen op te nemen. Vanaf vrijdag worden bij grensovergangen niet meer dan tachtig asielaanvragen in behandeling genomen. Daarnaast mogen per dag maximaal 3200 vluchtelingen het land in om door te reizen naar buurlanden.

Oostenrijk had al een bovengrens voor het aantal vluchtelingen ingesteld. Het land wil dit jaar niet meer dan 37.500 mensen opnemen. Nu wordt er dus ook een quotum per dag ingesteld.

De maatregel gaat vrijdag in en geldt voor onbepaalde tijd. De bovengrens is alleen van kracht bij grensovergangen met Slovenië en Italië.

Oostenrijk: maximaal 80 asielzoekers per dag

Gisteren maakte de regering van bondskanselier Faymann al bekend dat er bij nog eens twaalf grensovergangen aan de zuid- en oostgrens strengere controles worden ingevoerd. Het gaat daarbij om het checken van voertuigen, inzittenden en treinpassagiers. Het strenger controleren van de grenzen is volgens Faymann geen gemakkelijke opgave, "maar wel noodzakelijk".

Minister Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken zegt nu dat het "een kwestie van fatsoen" is om de eigen grenzen beter te bewaken, zolang er geen Europese oplossing voor de vluchtelingenproblematiek is. "Oostenrijk hoort bij de EU-landen die de zwaarste lasten dragen", aldus de minister. "Nog een keer het aantal asielaanvragen van vorig jaar kan ons land niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl