George Gaynes als commandant Lassard met zijn onafscheidelijke goudvis
NOS Nieuws

Police Academy-commandant Lassard overleden

De Amerikaanse acteur George Gaynes is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als commandant Lassard uit de Police Academy-films, maar had ook een prominente rol in Tootsie.

Gaynes was de zoon van een Nederlandse vader en een Russische moeder en heette eigenlijk George Jongejans. In de jaren 40 begon hij een zangcarrière, maar hij onderbrak die door in de Tweede Wereldoorlog een tijdje als luitenant in het Nederlandse leger te werken.

Punky Brewster

Vanaf de jaren 60 had Gaynes rollen in talloze televisieseries, waaronder Bonanza, Mission: Impossible en General Hospital. In de comedyserie Punky Brewster, die ook in Nederland te zien was, had hij een hoofdrol.

In Tootsie, de veelbekroonde film met Dustin Hoffman die zich als vrouw verkleedt om een baan als acteur te krijgen, speelde Gaynes een collega-acteur die verliefd wordt op het vrouwelijke personage van Hoffman.

Gaynes acteerde tussen 1984 en 1994 in alle zeven films uit de komische Police Academy-reeks. Hij speelde de excentrieke baas van de politieacademie, die zijn goudvis overal mee naartoe neemt en golf speelt in zijn kantoor.

In 2003 ging Gaynes met pensioen, waarna hij bij zijn dochter in de staat Washington ging wonen. Daar overleed hij maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl